2017-03-19
去九龙城食泰国菜, 我必定第一时间谂起小曼谷!! 较早前食过后都介绍左唔少同事去食, 个个都赞口不绝! 今日就带一向对食好有要求既表弟黎试下, 分别order左之前黎食过觉得黎到必要encorn既款式 , 同埋我之前未食过既款式试试~【青柠菠萝沙冰】HK$36青柠加菠萝夹埋一齐饮, 味道酸酸甜甜, 几特别! 几开胃, 而且可以解辣~~【椰皇沙冰】HK$32甜甜地既椰汁味, 每啖都饮到好幼细既椰丝【原只鲜鱿鱼筒酿糯米饭】HK$168睇Menu见到呢款系推介之一, Order之前仲担心鱿鱼烧过会唔会太硬咬唔开, 既然系推介之一, 不防Order黎试试。原条鱿鱼筒内塞满糯米饭, 鱿鱼筒表面有炭烧香同埋少少盐带出鲜味, 果然咬落去鱿鱼唔硬, 而且带爽, 唔会太干身, 而入面既糯米饭饭感较为黏口而且入味, 比预期中更好食!【冬荫公汤(细)】HK$128每次食泰国野我定必叫冬荫公, 呢度既冬荫公都有几款选择, 而我就Order比较传统既冬荫公汤, 有分大细SIZE, 呢个为细size, 有4饭碗既份量, 入面有两只好爽口而又大大只既虎虾、秀珍菇同埋大量香料,味道近似泰国既地道冬荫公, 酸辣度刺激到
【青柠菠萝沙冰】HK$36
【椰皇沙冰】HK$32
甜甜地既椰汁味, 每啖都饮到好幼细既椰丝 【原只鲜鱿鱼筒酿糯米饭】HK$168
【冬荫公汤(细)】HK$128
味道近似泰国既地道冬荫公, 酸辣度刺激到味蒥, 令人有饮完再想饮既感觉, 所以黎咁多次, 我都必定encorn!!
【泰皇咖哩炒大蚬】HK$148
【泰式原味烤薄饼】 见仲有咁多咖哩, 于是order多个烤薄饼黎沾咖哩食埋佢, 烤薄饼好干身, 冇油腻感, 而且表面有好香既炭香味, 略带脆, 所以Order咖哩系列既话, 除左可以order个蒜蓉包黎点之外, 呢款亦系一个唔错既选择!最后, 老板仲送左个 甜品比我地试试....
(左)椰汁西米糕
(右)泰式千层糕 两款都系甜甜地, 前者口感香滑, 后者比较烟韧
整体黎讲呢度既野食水准都一直Keep得唔错!! 连今次同行既表弟都话终于明白我多次encorn黎呢间食泰国菜既原因, 仲话必定要找机会介绍多d朋友黎分享美食咁话~~~