2015-06-25 917 浏览
九龙城都算喺我半个主场,依到大大小小嘅火锅店都食过!不过依间新开大半年左右嘅新贵火锅店,真喺好好奇想试试!今次我约埋团长三个人试试!依间火锅环境装修非常舒适,连张櫈坐落都非常舒服!但最重要喺抽风系统做得好,行入舖头时,完全闻唔到传统火锅店个种火锅味!其实都几有 Home Feel!打边炉咩最重要?紧喺锅底同火锅料新鲜啦!依到提供嘅锅底有十五种咁多,一时之间都唔知拣边个好!经店员介绍之后,我哋决定试吓依到嘅主打《招牌牛精锅》!依个锅底用料十足,当中包括有《金钱牛肚》、《牛肺》、《牛尾》、《牛腩》、《牛孖筋》同《牛胶膀》!汤底浓郁,好有牛味!而且每件食材都非常大嚿,份量充足!听返店员讲依个汤底原来隔晚煲定,而且最少用上二十斤牛骨同其他秘料淆制,真喺好有心机同真材实料!先饮啖汤先,好有火喉,喺屋企真喺煲唔到咁嘅味道!听返店员讲,依到嘅牛肉都每日由屠房新鲜运到!另外,我哋三个麻甩仲叫咗《本地牛坑腩》、《精选牛孖筋》、《手打墨鱼丸》、《招牌手打虾丸》、《黑栢叶》、《牛骨髓》同《韩国金菇》!火锅料新鲜唔在讲,原来佢哋嘅丸类同饺类出品,都喺自家制!食咁多嘢,真喺好难一一描述,但当中我自己最欣赏几款!
Asahi 啤酒
韩国金菇
牛骨髓
黑栢叶
手打墨鱼丸
食咁多嘢,真喺好难一一描述,但当中我自己最欣赏几款!第一喺《手打墨鱼丸》,依个墨鱼丸真喺超大粒,卖相已知道新鲜!食落超级弹牙,好有墨鱼味!可见真材实料!
招牌手打虾丸
第二欣赏都喺《招牌手打虾丸》,大粒,新鲜!食落超级弹牙!其实打丸要好食,一定手打,因为亲自人手打先分辨到个质感!爽口弹牙食材新鲜喺必要,但师傅打丸嘅经验同技术都同样重要!
金钱牛肚
第三欣赏喺个锅底嘅《金钱牛肚》!其实无论酒家或粉面舖,叫得牛肚嚟食,都经过过份烹煮,完全失去原味!但依个牛肚真喺好食,爽口弹牙烟靭唔在讲,牛味香浓,真喺冇得输!
雪糕糯米肚糍
食材新鲜自家制,汤底真材实料,食咗成晚都唔口渴!明显完全冇落味精,平均每人240 左右,真喺抵!
题外话/补充资料: 本来仲叫咗碟羊,但真喺食唔到,无惦过!唔想浪费食物退返,竟然完全冇计我哋钱!依种咁嘅服务态度,真喺第一次见!不过真心唔好浪费食物!
本地牛坑腩
精选牛孖筋