2022-09-03
前几日同朋友去左宋皇台站附近嘅呢间日本餐厅Dinner。餐厅楼高几层,有炉端烧、铁板烧同Omakase食。因为𠮶日好想食寿司,所以我地就拣左Omakase。渍物店员首先送上几款渍物,分别有牛蒡、莲藕、榨菜同埋姜。前菜系冲绳水云草,上面白色嘅系山药蓉,仲加左少少醋,食落酸酸地好开胃。刺身北海道真蚝,加左青柠汁。建议食左头嘅部分先,口感比较爽,肚𠮶到就比较creamy。真鲷海胆卷拼深海池鱼可以加少少紫苏花喺真鲷上面,食落好香。深海池鱼食落好爽口。石垣贝加入岩盐,带出鲜甜味。酱油烧带子烧到半生熟,加左少少七味粉吊味,再用香脆嘅紫菜包住。北海道虾夷鲍用最原始嘅方法,就系清蒸,先试原味,然后试下点鲍鱼干酱。最后啖汤都可以饮埋。鲍鱼食落好弹牙,入口鲜美。黄金池鱼紫菜包住食,已经捞左豉油同Wasabi,仲捞左啲姜、芝麻同埋日本关西嘅牙葱。盐烧赤鯥鱼油分比较重,可以加少少青柠汁,如果觉得太油腻都可以加啲柚子味萝卜蓉。烧龙虾龙虾膏酱加忌廉一齐烧嘅龙虾,上面加啲蘑菇片,闻落已经好香。食落有香浓嘅牛油味,又鲜甜。仲有粒士多啤梨,意想不到地又甜又大粒!北海道白粟米食落好清甜,口感同一般粟米有少少唔同,有啲似甘
渍物
店员首先送上几款渍物,分别有牛蒡、莲藕、榨菜同埋姜。
前菜
刺身
真鲷海胆卷拼深海池鱼
可以加少少紫苏花喺真鲷上面,食落好香。深海池鱼食落好爽口。
石垣贝
加入岩盐,带出鲜甜味。
酱油烧带子
烧到半生熟,加左少少七味粉吊味,再用香脆嘅紫菜包住。
北海道虾夷鲍
黄金池鱼
盐烧赤鯥鱼
烧龙虾
北海道白粟米
食落好清甜,口感同一般粟米有少少唔同,有啲似甘蔗咁嘅感觉。
寿司
日本间八鱼
食落爽滑,带点油香。
北寄贝
味道甘甜。
白虾
加左紫苏花。
野生中拖罗
鲜嫩肥美。
烟熏春鱼
用禾秆草烟熏嘅马交鱼,食落充满烟熏香味,口感柔软。
大拖罗
油脂相当丰富,食落有入口即溶嘅口感。
炭烧鲭鱼
食落有炭香味,炭烧将油分逼左出黎,食落格外美味。
海胆
北海道函馆产海胆,食落鲜甜creamy。
拖罗手卷
加左葱、紫苏叶、芝麻同埋大量拖罗蓉,用香脆嘅紫菜包住。仲加入左黄萝卜,食落会有少少甜甜地,好好食。
玉子烧
入面有虾嘅成分,食落嘅口感有啲似布甸,甜甜地仲带点酒香。
马刀贝花甲清汤
饮落清得黎又充满鲜味。
甜品
系提子啫喱加日本香印提子,食落好清甜,为呢餐作一个圆满嘅结束。