2024-05-29 383 浏览
🍱餐厅:粗菜馆  🏫地址:九龙城衙前围道17A号地舖今晚到九龙城揾食,突然想起蔡澜推介的「粗菜馆」,就一于试吓啦,果然名不虚传,所以食店才能屹立不倒😁~老火例汤西洋菜猪骨汤用料丰富,火侯十足,饮落去汤底浓郁醇厚,清甜可口,猪骨熬煮出的精华与西洋菜脆嫩鲜美融为一体,饮嘅时候有温暖喺屋企饮靓汤嘅感觉❤️~招牌炒猪杂用大量的姜同葱炒猪肝、猪肠及猪肚,食材用料都系严选优质嘅,闲谈中老板讲猪肚系来自大猪,猪肝就取自中猪,猪肠则来自细猪,咁样嘅食材先系最好嘅配搭,真系长知识,唔怪得知呢碟炒猪杂真系好鬼好味,炒得香浓惹味之余又没有猪腥味😍~招牌炒鱼腩呢碟姜葱炒鱼腩用了适量的姜同葱及少许辣椒,厨师掌握得很好,炒得恰到好处,外脆内嫩,边位脆卜卜的,鲜香滋味,鱼肉真是十分软嫩,热腾腾的上枱,我哋觉得非常美味又满足😬~豉汁蒸大鳝鳝够肥美大件,肉质鲜嫩,入口弹牙,搭配鼓汁的香气和鲜味,一流的配搭😄~炒菜心用猪油渣炒特别惹味,香气四溢,菜心也滑嫩爽脆,呢个家常小炒简单美味,令人回味无穷🥰总括嚟讲,呢度嘅广东小炒有水准,今晚试嘅小菜都镬气十足,服务员又有礼,真系唔错嘅选择😬
🍱餐厅:粗菜馆
🏫地址:九龙城衙前围道17A号地舖