2022-06-22
陪好友去九龙城买南货,行到身水身汗,又热又攰,谂住揾间餐厅坐低,顺便食埋晏先走。朋友话佢之前帮衬过城南道𠮶间「泰象馆」,店舖嘅食物做得唔错,食材优质,而且价廉物美。最近得知餐厅开咗新分店,想同我去试下。原来呢间店舖系泰菜馆嘅茶餐厅版,主要提供港式食物,例如碟头饭、炒粉面、小菜和下午茶餐等。点咗一个炒面、一客炒饭,另外再加咗碟虾仁炒蛋,每个餐都会奉送例汤及热饮,冻饮+$2。今日系花生莲藕猪骨汤,睇下几足料,清热降火,润而不腻。银芽肉丝炒面 ($48) 面底做得非常香口,面条幼细,咬下脆卜卜、散发住蛋香。肉丝肥瘦适中,银芽爽口。芡汁嘅浓稠度亦啱啱好,味道唔会太咸,再伴以韭黄同葱段,令口感大大提升,绝对值得一赞。另外呢碟海鲜蛋白炒饭 ($48) 亦系推介之选。米饭炒得够干身,入口粒粒分明,没有丝毫油腻感,够镬气又惹味。海鲜料下得非常慷慨,有鱿鱼,虾仁,蚬肉等,好丰富,分量十足。韭黄虾仁炒蛋 ($52) 鸡蛋炒得非常滑溜,火喉控制得宜。虾仁爽口弹牙,入口冇雪味,韭黄新鲜味浓,吃下香气非常。跟餐饮品点咗冻柠檬茶 (+$2) 同 热奶茶,柠茶以银钛杯盛上,入口够晒冰冻,味道亦不俗。