2023-05-10
日本菜之中最令人兴奋以及食到醉鲜味嘅菜式绝对系Omakase , 😎充满左神秘感, 但同时每一道菜都一定系滋味十足,十足十艺术品。 🥰就算喺九龙城呢个小泰国之称嘅地方,同样都可以揾到高级Omakase 店,推介嘅系三和敍😌未入主题之前首先清新一下😋食个芦荟沙律,酸酸甜甜,就系引出胃口嘅最佳方法,🥗配合埋暖笠笠嘅茶碗蒸,鲜甜甘口🤍网烧北寄贝配水云醋— 🐚打头炮嘅就系拥有爽口弹牙嘅北寄贝,微微嘅清甜,再加上烧完带出嚟嘅炙烧香。🐚配合埋底部酸酸地嘅海藻同埋醋,融合埋都系一道酸甜嘅菜式🐚长崎产小长井莲蚝— 🦪之后,就轮到清甜又清新嘅日本蚝,分量十足,鲜嫩无比,🦪面头就已经配上左,金箔香葱同埋酸汁,原汁原味直接一啖歌海洋嘅味道同埋气息瞬间绽放🦪酱油烧鲷鱼白子— 🐬鲷鱼就经常都会食到,但系白子就真系非常少接触,🐟外表可能同鸡子大同小异,但烧完之后食落去绝对有另一番体验,🐟香浓嘅内在,接近蟹膏嘅texture , 同埋鱼肝油嘅油香,系一道好浓烈味道嘅菜式,🐟但同样完全识到更强烈嘅鱼香味🐟接下来就有最享受嘅寿司时间🍣深海池鱼— 💙鱼肉厚,胶质咁明显,肉质更加系鲜嫩肥美,油香十足细腻,喺鱼油澎湃嘅情况之
接下来就有最享受嘅寿司时间🍣
深海池鱼— 💙鱼肉厚,胶质咁明显,肉质更加系鲜嫩肥美,油香十足细腻,喺鱼油澎湃嘅情况之下,再加少少Wasabi就瞬间balance到最正嘅moment,连寿司饭都变到油香十足💙
小肌鱼— 🩵个外表同秋刀鱼都有少少相似,但肉身就显得薄啲,平时比较少接触呢种鱼,所以确系非常新奇,肉质就反而比较紧致,要食到就嚟完嘅时候先至有种回甘嘅感觉,上面已经搽咗一层薄薄嘅酱油,用嚟提一提鲜味🩵
赤贝— 🧡贝类嘅寿司都系个人至爱,而且杯更加有一种特别嘅味道系令我着迷,原片嘅赤贝就可以享受到最爽口嘅质地,𠮶种味亦都平衡到刚刚好🧡
海胆军舰— ❤️最有惊喜嘅一个环节, 选用左银次郎北海道海胆,一个海胆伴随住大片嘅海胆,极度creamy极度鲜甜。新鲜脆卜卜嘅紫菜更加系锦上添花❤️
中/ 大拖罗—🩷采用左塩釜延绳宫城県嘅吞拿鱼,色泽非常红润,中拖罗根位好少,成块都系做到入口即溶嘅感觉,香软嘅鱼肉包裹饭粒,非常完美。
至于大拖罗更加讲求肉同脂肪嘅比例,可以见到系好平均嘅油脂比例,虽然根位比较粗,但系粗而唔韧,肉身更加接近红色,肉嘅部份更加松软,🥰油脂去到最高位,弹性嘅更对比起中拖罗嘅单一感觉就带出与众不同嘅感受,各有优点🩷
食完咗咁多一流上乘嘅寿司之后就嚟到热食部份,🍜可以选择汤或者乌冬。🍜扁身嘅乌冬,更加容易入口,汤底就系最清甜嘅汤,🍜清甜亦都可以中和返头先浓郁嘅寿司味道。 🍜
再加埋最后嘅朱古力窝夫,🍫同样好有弹性,纯正朱古力做到甜入心嘅感觉,🍫每一个环节都带出独有嘅滋味,令人非常难忘非常享受🍫
三和叙 (九龙城)
九龙城福佬村道46号地下