2021-08-12 67 浏览
自从屯门线开通左之后,九龙城真系明显多左人黎揾食。今日同朋友入黎食泰菜,南角道哩间金麦泰系区内其中一间老字号泰菜店,黎过咁多次九龙城都未试过,见佢几抵食同冇加一就试下。金麦泰可以散叫亦有套餐,佢地无论沙律、小食、海鲜、咖哩、野饮都比区外嘅新派泰菜店多款拣,套餐虽然抵食,但见唔同套餐嘅菜式都差唔多,所以我地最后都系散叫。泰式冻咖啡($22) - 如果有食开泰菜都会发现出面唔多泰菜店有泰式咖啡饮,所以见倒我即刻要点。虽然平时我唔饮开咖啡,但泰式咖啡香黎完全唔苦我就最钟意。椰青($30) - 哩度啲野饮都比出面平,但最抵饮一定系椰青,平时出面饮都要$40起跳,所以一定要饮返个。椰青唔单止清甜,椰肉仲好嫩腍好易挖。泰式生虾刺身($88) - 生虾几爽口,蘸埋个泰式生虾汁,酸酸辣辣好惹味。泰式盐烧乌头($168) - 泰式烧鱼有几款拣,怕多骨拣食乌头就啱。鱼皮烧到脆脆地,连鱼鳞都食得,鱼唔多骨,酱汁冇生虾酱咁酸咁辣。泰式香叶肉碎饭($58) - 肉碎饭开头食只系微辣,越食啲辣劲会慢慢出黎,大约系中辣程度,食得辣嘅朋友应该会钟意。西米椰汁糕($24) - 椰汁系糊状,好杰好香椰味,下面西米几弹口,

泰式冻咖啡 & 椰青

泰式香叶肉碎饭
西米椰汁糕($24) - 椰汁系糊状,好杰好香椰味,下面西米几弹口,唔会太甜味道唔错。
西米椰汁糕
总结,金麦泰唔单止抵食,重点系佢嘅泰菜保持倒泰菜应有嘅重口味之余食完系唔会觉得口渴,同埋佢地嘅菜式同野饮都的确系比区外嘅泰菜店多款,而家屯马线开左入黎九龙城方便好多,非常值得一试。
泰式冻咖啡 & 椰青
泰式香叶肉碎饭