2018-06-04
想食个快 Lunch 然后去参观大馆,揾到呢间车仔面,决定一试,一间好新潮嘅车仔面,好干净,好阔落,车仔面嘅Order Form已经整齐放咗枱上,仲有英文版添,Order Form底面印刷,一面系自选,一面系推介,通常第一次食我都系会食推介嘅,因为多数都系呢间店比较特别嘅嘢我选择咗黑蒜面,有鸡翼两只,猪颈肉同猪大肠,当然仲有另上嘅香蒜油,第一啖先尝尝原味,即系佢嘅汤,不添加无味精嘅汤,好清甜,之后加入香蒜油,多咗一份浓郁嘅蒜香,鸡翼同猪颈肉好淋又入味,猪大肠除咗好入味之外,仲清得好干净,无异味朋友食嘅系潮汕面,话明潮汕,即系有好多丸,有鱼肉丸、牛丸同肉籽,全部都系自家手打,朋友仲觉唔够,加咗只溏心蛋添,佢食完之后就话三款丸都好好味,好弹牙,另一个值得介绍嘅系,呢到嘅面仲可以汤同面分开上,先落酱汁,好似捞面咁食,食到咁上下先加汤,喜欢食日本沾面嘅人定要试至于嘅冻柠茶,都系非一阵嘅冻柠茶,用咗冷泡嘅整法,茶味比较浓,其实你一入门口已经可以见到一樽樽冷泡紧嘅柠茶,除此以外,你响呢到食嘅酱都系佢哋自家制,食过好,可以买回家,本来都想买回家试,可借之后去去参观大馆,唔想拎,下次要买回家试试