2019-04-24 299 浏览
<随变鸡煲火锅>呢个名听过好多次, 知道佢喺佐敦渡船角嘅总店好出名但一直未有机会试,朋友约食饭先知原来铜锣湾V-Point开咗间~.呢间随变火锅环境好优雅,打理得好干净,打边炉通常枱面或者地下都会黐lup lup,但呢道真系坐得好舒服!我地book左张六人枱系卡位,隔离仲有好靓嘅夜景添🤩☺️.干锅肉蟹 $388 🦀听讲呢度最出名系食干锅,我哋嗌咗一个干锅肉蟹-微辣。大大只肉蟹用咗蒜头,洋葱,花椒同八角去炒。肉蟹好新鲜,啖啖肉,肉质爽口弹牙又离壳😍蟹嘅质素非常唔错,配角嘅椰菜花吸收哂啲香料味好正🥦不过小小可惜嘅系,微辣嘅配料遮盖左蟹嘅鲜味,食到好多花椒八角同辣味而抢左只蟹嘅focus🙈所以建议大家拣原味就Perfect池了! *加分:呢度好细心会俾埋胶手套你食蟹,唔惊整污糟手指🤚🏻杂菌+ 酸菜鸳鸯汤底 $158 🍄火锅嘅汤底拣咗杂菌同酸菜,杂菌汤底好足料,用咗好多唔同种类嘅菇菌(冬菇,鸡髀菇,秀珍菇等)肴制而成🍄绝对系养生之选!.顶级手切牛颈脊(大)🐂呢个牛肉好正,肉脂分布平均,牛味非常浓郁,入口即溶🤯😭高级牛果然系唔同啲!招牌手打有馅三宝丸🍢咸蛋黄猪肉丸,鹅肝墨鱼丸,黑松
干锅肉蟹 $388 🦀
*加分:呢度好细心会俾埋胶手套你食蟹,唔惊整污糟手指🤚🏻
干锅肉蟹

杂菌+ 酸菜鸳鸯汤底 $158 🍄

顶级手切牛颈脊(大)🐂
顶级手切牛颈脊

招牌手打有馅三宝丸🍢
咸蛋黄猪肉丸,鹅肝墨鱼丸,黑松露虾丸
呢三只完最出色嘅系咸蛋黄猪肉丸,猪肉丸中间有半流心嘅咸蛋黄,佢嘅咸香同猪肉丸系最夹嘅。相比之下另外两只丸嘅馅就冇咁出,但丸嘅质地都足料,弹牙。
手打有馅三宝丸

蔬菜类
粟米,娃娃菜系打边炉必食蔬菜,呢度嘅蔬菜都好清甜,嫩身无渣🥬
最特别之处系呢度除左火锅仲有串烧食🍢一入门口就见到一个玻璃橱窗睇到嘅串烧位,串烧系即叫即烧架😯
🍢一夜情
咁暧昧嘅名系啲咩嚟?原来系鸡翼夹肠仔,一串有两件,烧得几香而且无骨啱晒懒人🐥
🍢烧白饍
皮脆肉嫩,呢个白饍肉质非常之弹牙,配上咸咸嘅盐香好好味🥰
一夜情

最后仲送埋雪米糍🍡呢餐食得非常满足