2023-08-02 835 浏览
今日去开港岛行街,就同老公去食麻辣火锅,因为老公最爱吃辣。朋友就向我推介呢间餐厅,因为环境舒服干净,而且仲可以望到靓景,打住边炉睇住靓景,心情更佳。餐厅有多款锅物可选择,可以食鸡煲、干锅煲等,再打边炉。老公一见到餐牌上有蚝煲,他便说一定要食蚝煲了,而其他食材就我再点选了少少。因为吃干锅会再送一个火锅汤底之后打边炉的,这样都唔错,可以一边食干锅一边打边炉。先介绍一下呢个干锅酱汁蚝煲,呢个蚝煲果然好足料,入面有超过十只蚝,而每只蚝都好饱满,好肥美肉厚,好正呀。而且锅煲都可以点选唔同的辣度,由于我吃唔到太辣的口味,所以点了微辣。呢款微辣好香好惹味,吃起来少少辣少少刺激,但又未至于辣到流泪的,所以岩晒唔多食到辣但又想食浓味一点的食客。呢个味道相当之唔错。同埋蚝真系好鲜,酱汁又好味,每只蚝都做到外面脆脆,中间仍是嫩滑的口感,一流。干锅内除了蚝外,还有一些椰菜花、菜类及年糕,食材全吸入了酱汁,超惹味。之后就介绍一下呢款微辣的麻辣火锅,呢度既汤都唔少,又有辣度拣。点了少少食材,因为蚝煲份量都不少,我们二人都吃得饱饱。火锅食材我们点了云吞皇、葱爆贡丸及午餐肉。云吞皇真系好正,好足料,入面有大大只既鲜虾

干锅酱汁蚝煲

麻辣汤底

点了少少食材,因为蚝煲份量都不少,我们二人都吃得饱饱。
云吞皇、葱爆贡丸
午餐肉

火锅食材我们点了云吞皇、葱爆贡丸及午餐肉。
云吞皇真系好正,好足料,入面有大大只既鲜虾,食起来好爽好弹牙,整汁云吞都充满口感。
葱爆贡丸好多汁,一咬开都是满满的肉汁,肉丸又弹又惹味。
午餐肉看似平平无其,但作为了火锅食材,午餐肉完全可以吸收火锅汤底的精华,所以午餐肉都即是变得麻麻辣辣,好惹味,好正。
除了火锅食材外,呢度仲有小食、饮品提供的。
椒盐豆腐

点了一份椒盐豆腐,超大份呀。每一粒豆腐都炸得金黄香脆,外层脆卜卜,中间入面既豆腐仍保拎嫩滑,好正。
冻柠茶

冻柠茶都好可爱,有只熊仔冰粒放于杯内的。
成个餐厅环境、食物及服务都不错。
2023-07-29
干锅酱汁蚝煲