2024-06-07
超级巴闭,你唔打电话去预订,现场等位应该啲人话要等九个字一个钟,我打电话都打咗10分钟先至通有人听。查实唔洗留电话,会唔会唔打去叫定,随便行过话叫左1300 一盒咖猪饭,照比$一样得呢😂其实用返个系统,一条队等糖食一条队做现场落单,再另一条队就系电话预先落单的外卖自取,😵💫其实系咪方便以及有系统得多啰?迟黎先上岸,唔分先后,1300 三四个一齐叫,报到比$先继续等,麻烦。🤢饭有啲人讲到好好,但其实我觉得冇乜特别,都只是普通饭盒那种,没有什么有粒粒饭分明嘅质地。👹猪扒的确是非常大块,啲人话外卖已经少咗一半,都有8至10件,大大块,佢最好嘅就系因为唔算太过厚身,😲内里有没有大量用梳打粉腌过,因此不会是松化但没有肉味那种质感,😏脆炸又没有太多炸粉,因此外皮不算太厚;不过起初, 食开平时嘅日本猪扒,你都会觉得佢有少少干燥以及鞋身,不过食落习惯咗,才醒起这才是真正的猪扒。 炸粉不太厚身,😀因此旁边那些位置,比较香脆,薄薄一层炸浆,显得更为香脆。咖哩汁份量都够多,因为旁边的饭以及咖喱猪扒其实不算太少,如我这种喜欢捞汁的人,🤣竟然也食完成个饭都仲有咖喱汁剩下,简直难得,多汁好过少,因为太少汁就会干
咖哩汁份量都够多,因为旁边的饭以及咖喱猪扒其实不算太少,如我这种喜欢捞汁的人,🤣竟然也食完成个饭都仲有咖喱汁剩下,简直难得,多汁好过少,因为太少汁就会干争争。佢嘅咖喱味道,不像平时你出去而家流行茶餐厅那款日式带少许甜香那种咖喱,而是最原始旧式那些港式「硬掘」咖喱🥹
传统嘅港式咖喱汁,完全没有甜味,带少许辛辣嘅味道,但又不算是麻辣那种感觉,这种传统咖哩味道通通可以在这儿寻回。☺️
修顿其实都几似电影《麦路人》那般,很多露宿者又或是以此为街的人士,我以往在住宅附近的篮球场也是如此,大家未必知道真名,只知道近况以及足球技术,通通经常聚集在这里,有时候街场见到球友比自己真正嘅朋友见得众多。😲
不过,以佢举世知名,湾仔名店甚至毛称为本港著名咖哩店,外卖饭盒竟只索价$55,又确是小确幸,因为有时候在葵芳的球场打完波之后,一班朋友不想走太远揾个饭食,又坐得舒舒服服,通常都会贪方便去对面嘅「皇雀会餐厅」食个午饭,皇雀会餐厅嘅咖喱牛腩饭都要 收费$50左右,加一之后,都要$60 ,比起这间驰名中外嘅咖喱更加贵。🥰