2023-08-15 817 浏览
今次用餐体验一般,用餐时间系3小时,6:30-9:30,餐厅6:28分先开门放人入场。事实上冇 kol 介绍咁丰盛,冷盘海鲜上根本冇大扇贝,蒸鱼系亦未见过有出,蟹脚偏细同略咸。服务亦一般,层层叠咗差唔多半个钟先有人收吓碟。轮候分派海鲜好坏参半,好嘅系唔使同人抢,唔会比人扫晒冇得食,唔好嘅系排到你都未必攞到你想食嘅海鲜,如蒜蓉蒸海鲜系最受欢迎,好快就分派完,攞唔攞到要睇缘份,唔系排就有,排到自己冇想要嘅可留守区等,但唔知等几耐,个人觉得拎个长碟连续排几转,食到扇贝,圣子,贵妃蚌之类海鲜嘅机会会大啲。热薰同沙律区只有刚进场反应热烈,然后都去咗排海鲜, bbq 区某几款食物长期光碟状况,原因系出品慢数量小。至于味道方面:饮品﹣宾治同桃茶这些特饮试完一啖就唔会饮第二啖,都系汽水同茶稳妥。热薰﹣冇食因为都在排海鲜 XD 沙律区﹣火腿同沙律菜都 ok,菜系精神嘅。 bbq 区﹣鸡串同菠萝较好食,小墨鱼同虾一般有乜味试过就算。海鲜区﹣新鲜海鲜系全场焦点,每人每次限两件可不同款,不论是炒还是蒸都好美味,最钟意系避风塘好香口惹味,但唔知点解龙虾只有尾端,完全唔见有虾身。冷盘海鲜可忽略。汤﹣每客一个可选中
至于味道方面:
热薰﹣冇食因为都在排海鲜 XD
沙律区﹣火腿同沙律菜都 ok,菜系精神嘅。
汤﹣每客一个可选中或西汤,我拣左中式炖汤味道 ok 唔错嘅。
肉类﹣片皮鸭、烧牛肉、羊扒一般唔算好食又唔难食试过就算。
粥麺﹣系有活虾,但水箱啲水好浑浊就冇试。刺身﹣我忘记咗呢个区嘅存在。
甜品﹣拎左两件都死甜,都系雪糕稳妥。爆谷还可以,鸡蛋仔略脆,但冇鸡蛋仔香。
总结:新鲜海鲜系几好食,厨师煮得好,以呢个价嘅自助餐能食到鲜味的确唔常见,但新鲜海鲜只供应到8:30前就停,想食多几款真系要密密排同等......所以后来现像系啲人只排海鲜,其他区变得冷清。以五百多一位算可以 ,但整晚都在轮迥,第一次食自助餐系由头排到尾,由于轮流转款关系,明明眼见仲有几只数过应该攞得到,点知有啲家长排排吓会突然多咗个小朋友埋嚟拎多碟,然后又不幸地前面果位又话要同款两只,于是我就排了个寂寞,真系未到最后一刻都唔知自己排紧乜,像我老公每次出去都系攞到炒海鲜,然后经理同我老公讲:咦~你都几钟意食炒海鲜㖞,然后老公无奈笑说:唔系我钟意食,系根本蒸海鲜轮不到我,每次排到我就冇晒 =v=
2023-08-13