2022-12-02
时隔咁多年,终于等到开关可以回流反梨香港,趁住天气又开始冻,约埋几个旧知己去老地方(靓煲皇)聚下脚先,见到老细反梨,估唔到佢仲认到我老实咁讲,咁多年呢度都无点变过,唯独味道呢方面真系改变左,好食左好多,今日点左个靓煲皇食,咁多年都依家咁惊喜,个煲又大啲料又足,个汤真系好浓郁,啲猪骨好多,仲有啲虾干吊片令到个汤底好鲜甜今日嗌左个手切肥牛,啲牛好嫩,好易咬,好浓郁既牛味,挥之不去,每次必点之菜!!手打虾丸同埋个双滑都好弹牙,好香各自各既本身既味道炸午餐肉甘多年都系做小食最一流既,炸出梨个口唔会好油腻,而且仲好外脆内软好奈地无试过脆鲩片系脆既,反梨香港之后就算试过去街市买过梨食,但都系唔脆既最后就系个贵花蚌,好鲜甜,好味菜篮就唔多讲啦整体梨讲,真系甘多年都屹立不倒证明佢真系好好食,同埋价钱真系好值,每人平均消费都系$400左右我见到佢除药膳鸡煲之外仲有羊腩煲,当然仲有其他汤底里,过几日可以再梨试下先题外话,呢度咁多年都冇变嘅系有得睇世界杯,正😁
手打虾丸同埋个双滑都好弹牙,好香各自各既本身既味道
最后就系个贵花蚌,好鲜甜,好味
菜篮就唔多讲啦
题外话,呢度咁多年都冇变嘅系有得睇世界杯,正😁