2016-10-16 1020 浏览
Espuma湾仔店从未到访过,不过,近日睇见食友嘅食评,知道店家新推出咗个2人晚市套餐,内容丰富,话就话喺二人餐,睇其份量,唔喺咩大胃王或大食懒嘅话,相信都够晒三个人食。再者,佢哋啲咖啡一向都好唔错,又可以叹番杯!餐厅晌QRE Plaza占全层,地方阔落,以木系为主,衬以柔和灯光,所以,让人有份悠然嘅感觉,用餐气氛暖和。被安排坐晌卡位之上,阔落舒服。先概略介绍一下个2人晚市套餐,包括头盘两客(4拣2)、餐汤两客、主菜两客(4拣2,或加$200升级为海鲜西班牙炒饭)、甜品一客及餐饮两杯,餐饮更可以拣红香餐酒或有气酒添,定价$588 + 10%。原来,依个餐只限湾仔店,且只有星期一至四及星期日晚上供应。头盘嘅4款选择分别喺西班牙黑毛猪火腿配西班牙蕃茄酱及多士、精选沙律、炸虎虾天妇罗及秘制酱汁烤鸡中翼。Espuma主打西班牙嘢,个西班牙黑毛猪火腿自不然成为首选啦,而沙律够健康,又可以开开胃,成为我哋嘅头盘次选。西班牙黑毛猪火腿配西班牙番茄酱及多士果然岂止二人餐份量,睇睇个黑毛猪火腿,每样都足6件,方便我哋分,仲以蕃茄及沙律菜做伴菜。先净食黑毛猪火腿,卷成条状,入口充满油香,味道咸鲜不俗;再试
。再者,佢哋啲咖啡一向都好唔错,又可以叹番杯!
西班牙黑毛猪火腿配西班牙番茄酱及多士

果然岂止二人餐份量,睇睇个黑毛猪火腿,每样都足6件,方便我哋分,仲以蕃茄及沙律菜做伴菜。先净食黑毛猪火腿,卷成条状,入口充满油香,味道咸鲜不俗;再试试蕃茄莎莎配多士,多士好脆口,蕃茄莎莎酸香鲜活,好有清爽感;之后,再以黑毛猪火腿夹蕃茄莎莎配多士,一口过干掉,油香与酸香交融,感觉够特别
西班牙番茄莎莎
精选沙律

无谂过会咁大堆头,以为叫精选都喺挂个名,但晌新鲜嘅沙律菜中加入车厘茄、烟三文鱼、黑白芝麻吞拿鱼、鸡蛋……等等,睇落十分丰富。沙律菜只喺以橄榄油捞匀,略嫌单调少少,但入口爽脆,味道则主要靠其他食材提升,吞拿鱼鲜甜好食,因为加上黑白芝麻。
精选沙律
餐汤有两款:杂菌汤或干邑龙虾汤,相信绝大部人都会拣晒两款,既费事烦,又可以试晒。
杂菌汤

初时以为喺一般常见𠮶类忌廉汤,但原来唔喺,唔止以杂菌碎打成,汤内仲有好多杂菌粒,所以,称得上喺菌香扑鼻,不过,口感就唔喺以滑溜为主,反以香味取胜。配上一小件蒜香十足,香脆可口嘅法包,单喺个汤都好易让人有少许饱肚感。
干邑龙虾汤

个汤轻易饮得出浓郁嘅虾味,而且,内里有三数粒龙虾肉,成份无欺场。不过,仍有改善空间,就喺个汤有少少偏咸,而且,质感滑就滑,但杰身咗啲,调稀少许就一流嘞。
干邑龙虾汤
主菜方面,4拣2之选,包括黑松露酱炒鲜杂菌宽条面、酥炸软壳蟹椰汁烩饭、西班牙黑毛猪薄饼、海鲜香辣橄榄蒜片意大利面;又或可以+$200转为2人分量嘅海鲜西班牙炒饭。朋友知小弟心意,就喺一定拣意式烩饭,另外,再选上意菜经典之一香辣橄榄蒜片意大利面。顺便讲讲服务,不时添水依啲喺基本,侍应有礼又快手,而已,店内侍应足,唔会叫极都无人理,再者,无论上头盘、餐汤,抑或主菜都喺同步,唔会相隔好耐前后脚,更逐类逐类上,唔会堆到一枱都喺又头盘,又汤,非常贴心
酥炸软壳蟹椰汁烩饭

只软壳蟹又几大只㖞,唔似食手卷𠮶啲细细只,酥炸处理得唔错,酥香却不油腻。至于带有东南亚风嘅意式烩饭,上枱已闻到椰香,饭粒食落烟韧,属水准之内,如果下多少少椰奶,做得再湿润啲,个人觉得效果更好。
酥炸软壳蟹椰汁烩饭
海鲜香辣橄榄蒜片意大利面

唔止个烩饭份量足,碟意大利面亦不少,其实食到依度都8成饱,个二人餐绝对够三个人食。讲番个意粉,睇见成只红椒仔,入口果然辣劲百份百,蒜香又十足,面条口感啱啱好,有咬口,落海鲜料嘅份量亦唔手软,有鲜虾、青口、墨鱼仔,质素唔错;唯一美中不足喺橄榄油落得少,个粉食落感觉较干身,有啲似港式嘅炒意粉。
海鲜香辣橄榄蒜片意大利面
最后,喺甜品登场,一喺就每日精选窝夫,一喺就奥利奥曲奇意大利芝士饼,写到明「拣一」,而朋友唔钟意太重芝士味嘅嘢,所以就拣前者,但一嚟就嚟两份窝夫,真喺估佢唔到添。
每日精选窝夫

贯彻抵食夹大件嘅作风,份甜品都无迤做,卖相花过心思,唔喺就咁得件窝夫,仲有一球朱古力雪糕配脆口雪糕筒,件窝夫又加有Oreo 夹心饼同班尼士朱古力饼,但啲吉士酱就做得麻麻,太杰挞挞,幸而窝夫脆身又有蛋香,沾点云呢嗱酱仲好食啲,班尼士亦都湿润香浓好味。
即磨咖啡

Espuma卖嘅喺咖啡一向不俗,自家烘焙嘅西班牙咖啡豆,做成即磨咖啡,味道会较甘苦,小弟就喜欢加多少少奶。而啲奶唔单止热过嚟,仲喺打起咗少许奶泡,真有心。
即磨咖啡
个二人餐如果两个人嚟食,应该食唔得晒要打包走,三个人就啱啱好,围起上嚟就变咗每人二百多,唔嘥嘢之余仲划算好多。