2018-10-25 51 浏览
老婆讲明唔想煮饭,谂到爆脑都唔知食咩好。经老友介绍左一间系荃湾的西餐厅,叫"名捌月"。话说新开无耐,简约风格,仲几有情调,啱晒二人世界。从天桥望落去会见到好大副招牌,好易认。上网揾埋资料,订埋枱,一早都谂定食咩。我选择"慢煮纽西兰菲力牛柳",而老婆就拣左"加拿大黑毛猪T骨扒"。侍应向我地介绍新张优惠每人惠顾满180元可以免费任食沙律吧及甜品。我地睇左个沙律吧,布置简单精美,但仍不失美感。有三款蔬菜,粟米,车尼茄,最吸引系有烟三文鱼,鸭胸,火腿及蜜瓜,有几款厨师调配的酱汁,而甜品都有六款。咁吸引我地当地要试下。沙律吧的烟三文鱼有手掌咁大块,鸭胸好厚身,蜜瓜好甜。免费食到咁优质的食物,已经超值。食完餐包及汤,黑毛猪T骨扒都送到。我老婆眼定定咁望住个伴碟装饰,系咁影相,完全唔舍得食。佢先试T骨扒配少少盐花,肉好嫩滑,味道简单直接,完全无猪的"苏"味。 我老婆问待应呢个水晶球系咩黎?佢解释球形原来系用薯仔皮整出黎,里面装住红菜头汁煮的薯蓉。 我老婆好欣赏个厨师的心思及耐性。 佢话红菜头汁煮薯蓉,味道好清新,里面仲有红萝卜粒,口感爽脆。半透明的炸薯皮仍然好脆,一碟中仲有另一款的薯蓉,加入左粟米蓉
,啱晒二人世界。从天桥望落去会见到好大副招牌,好易认。

,鸭胸

。 我老婆好欣赏个厨师的心思及耐性。 佢话红菜头汁煮薯蓉,味道好清新,里面仲有红萝卜粒,口感爽脆。半透明的炸薯皮仍然好脆,一碟中仲有另一款的薯蓉,加入左粟米蓉的,口感香甜,又系另一种味道。 一碟T骨扒满足晒佢所有的味蕾,表情就知佢好满意。

我期待的慢煮牛柳出场,都配上水晶球薯蓉,两件牛柳相当厚身,周围煎煮过,肉的中心系粉嫩的颜色,唔会太生,生熟程度啱晒我心水,砌落去好多汁,口感一流。配搭薯蓉一齐食,有清新的感觉。

除了食物,我地都好欣赏餐厅的气氛及音乐,好舒适又有情调。忙碌中竟然可以咁写意,饮饮食食,谈天说地。

我老婆对食好有要求,无论系食物质素,厨师的厨艺,餐厅的环境及侍应的服务态度,都好挑剔。总括今次的晚餐,我地一致认为每一项都好满意。 洗手间的清洁度
更值得我们一赞。 希望佢地会继续坚持呢份热诚,你地努力的付出,食客系会睇到。
开张优惠沙律吧

开张优惠沙律吧