2019-12-11
话说寻晚同朋友行街行到好累,于是就向屯市求其揾间茶餐厅医肚。我地两个叫左个二人套餐,可以拣2个小菜,并奉送两碗藜麦饭、中汤和一碟前菜。等左一阵之后,先黎一碟木耳铺面芽菜摆底既前菜,木耳口感不过不失,不过芽菜略嫌太生。之后分别黎左一客京都菠罗炒猪扒以及鱼香茄子鱼柳煲。先讲京都菠罗炒猪扒,其实碟𩠌OK,只系京都汁变左咕噜汁(如果朋友唔讲我真系唔知)。跟住就系鱼香茄子鱼柳煲,朋友食完之后,特意叫我试一试,睇下我有咩评价。我初头谂鱼香茄子煲咁大路应该OK啦,点知一食咸到入肉。我知鱼香茄子鱼柳煲本身会落咸鱼,咸咸地,但果种咸似系落左劲多盐既咸味,每食一次鱼柳同茄子都咸到打哂冷震,真系好难接受。值得一提的是,原本的藜麦饭变左白饭。其实我个人食白饭系无问题。不过如果黎到既野同我系menu上面见到既野有出入,侍应过黎讲声会比较好啰。至少我会舒服D。不过咸柠七同中汤系几好饮的。