2024-05-06
最近又好想试吓食唔同国家嘅菜式,而我应该短期内唔会去法国,所以就拣咗法国菜连锁店餐厅𝗢𝗱𝗲𝗹𝗶𝗰𝗲! 喺东区返工嘅我去咗湾仔店~晚市双人套餐 ($528)Soup + Starter + Main + Dessert➿ 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝒑𝒐𝒕𝒂𝒕𝒐 𝒔𝒐𝒖𝒑味道好特别呢,第一次饮芝士味🧀咁浓厚嘅汤,两样材料嘅搭配出奇地唔会好腻,咸香味突出😋➿ 𝑪𝒂𝒏𝒂𝒑é𝒔 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓 (+$30)拼盘包括五款小食,因为真系好钟意食芝士🧀 所以好钟意食个个烟三文鱼蘸酱,芝香突出😆 无论蘸脆脆,定面包🥖 都一样咁正!真材实料成粒都系菇菌嘅黑松露蘑菇球亦都满足到菇控我😆➿ 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝑪𝒐𝒏𝒇𝒊𝒕油封鸭腿肉质软嫩,咸香十足,不错吃~ 黑松露薯蓉creamy到似个sauce咁😆➿ 𝑨𝒓𝒈𝒆𝒏𝒕𝒊𝒏𝒊𝒂𝒏 𝑨𝒏𝒈𝒖𝒔 𝑹𝒊𝒃𝒆𝒚𝒆 (+$35)阿根廷安格斯牛排🥩肉味几浓郁,肉汁都几丰富~➿ 𝑪𝒓𝒆𝒑𝒆 𝑺𝒖𝒛𝒆𝒕𝒕𝒆 火焰橙酒可丽饼又系一个好有仪式感嘅甜品🔥 雪糕有少量嘅碎冰喺入面,但谂番,要经历火焰嘅考验,唔够冻点得呢~ ➿ 𝑺𝒑𝒂𝒓𝒌𝒍𝒊𝒏𝒈 𝑾𝒊𝒏𝒆 (Cellier Léonar
晚市双人套餐 ($528)
➿ 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝒑𝒐𝒕𝒂𝒕𝒐 𝒔𝒐𝒖𝒑
➿ 𝑪𝒂𝒏𝒂𝒑é𝒔 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓 (+$30)
真材实料成粒都系菇菌嘅黑松露蘑菇球亦都满足到菇控我😆
➿ 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝑪𝒐𝒏𝒇𝒊𝒕
阿根廷安格斯牛排🥩肉味几浓郁,肉汁都几丰富~
➿ 𝑪𝒓𝒆𝒑𝒆 𝑺𝒖𝒛𝒆𝒕𝒕𝒆 火焰橙酒可丽饼
又系一个好有仪式感嘅 甜品🔥 雪糕有少量嘅碎冰喺入面,但谂番,要经历火焰嘅考验,唔够冻点得呢~
➿ 𝑺𝒑𝒂𝒓𝒌𝒍𝒊𝒏𝒈 𝑾𝒊𝒏𝒆 (Cellier Léonard de Vinci, France gl) ($70)
➿ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 𝑾𝒊𝒏𝒆 (Monbazillac Bordeauux, France gl) ($60)
我竟然觉得甜白酒比sparking wine更易入口同顺口呢,钟意饮甜酒嘅人可以考虑下~