2022-06-04
想揾间餐厅庆祝生日,朋友就介绍左呢间西班牙餐厅,结果上年食左一次,今年原班人马食多次。环境:坐落系湾仔闹市之间,门面唔算好起眼,但原来佢占地三层,都几大,但比较密集,楼底唔算高。现场环境昏暗,几有气氛,但有少少嘈吵。两次都系被安排到二楼六人长枱,中间虽然以透明亚加力胶板相隔,但都无阻我地嘅兴致前菜/Tapas:Warm King Prawns (Gambas)必试程度:5/5我食亲西班牙菜都必叫呢个tapas,因为佢个整法令成个虾肉好爽好香,而呢间个虾同油油都控制得好好,两次都有叫佢😋另外都有叫过3-4款tapas,未好食到我记住个味道(sorry😅)主菜:Lobster Rice必试程度:2/5呢间西班牙餐厅竟然系冇paella, so sad,取而代之系呢个lobster rice, 佢仲要系呢间餐厅唯一嘅饭。可惜,呢碟镇店菜略嫌太咸,盖过左龙虾味,而个龙虾普通,少少失望咁啦Sucking Pig必试程度:4/5外脆内软系基本啦,啲肉入口溶化,都唔错,不过佢唔系我食过最好食嘅西班牙乳猪,但都值得叫嘅Lamb Shoulder必试程度:5/5wow, 个羊比个乳猪更入口溶化,调味够而
环境:
前菜/Tapas:
Warm King Prawns (Gambas)
必试程度:5/5
主菜:
Lobster Rice
必试程度:2/5
Sucking Pig
必试程度:4/5
Lamb Shoulder
必试程度:5/5
wow, 个羊比个乳猪更入口溶化,调味够而又唔会抢味,系我觉得可以二刷嘅食物,可惜我第二次黎先认识佢,有种相逢恨晚嘅感觉
Pork Rib
必试程度:3/5
同lamb shoulder一样,好淋,一切就离骨,可惜调味太重,个味似韩式辣酱,我就觉得ribs有好多种整法,呢种就麻麻地
甜品:
全部甜品都试过,全部都合格可试,但就冇边个必试,睇返个人喜好啦
总评:
餐厅食物比较浓味,装潢氛围几好,服务都唔错,钟意西班牙菜可以试下呢间,不过性价比麻麻,少贵