2024-03-20
呢晚由于工作关系要过港岛,一早约定朋友,book 定枱,食餐好嘅~记得第一次嚟《ODDS》系喺佢啱啱开张嘅时候,当时座无虚席,人声四起,有啲嘈吵🥲不过,觉得餐厅设计颇用心,一间餐厅集合晒酒吧、寿司吧、铁板烧、串烧及cafe 嘅元素餐厅门口嘅椭圆型吧枱,啱晒朋友嚟把酒畅谈,又可以order 轻食再往内进,穿过另一扇门,感觉置身另一间餐厅第一次同朋友嚟系食Omakase,坐系寿司吧枱,可以观赏到师傅即席制作料理呢晚再访,order A La Carte 🔸松叶蟹脚寿司🦀🦵🏻🦵🏻一客寿司有两条松叶蟹脚快乐感double-up🔸鹅肝酿名古屋鸡翼🐔👐🏻炭香味恰到好处鸡皮香脆,鸡肉嫰滑咬开鸡锤,就有香滑嘅鹅肝👍🏻🔸免治鸡肉串烧🐔🥚肉同软骨比例啱啱好配埋月见汁~Perfect match~🔸鹿儿岛茶美黑豚五花腩🖤🌸🐷瘦肉部份唔会靭 or 嚡口不过,可以再烧得香口少少🔸白鳝串烧🍢✨鱼皮香脆鱼肉表面金黄,入口肉质微微爽弹又juicy🔸京都腐皮鲷鱼白汤🐟🤍🫕奶白色嘅鱼汤热辣辣得嚟鱼味浓郁,腐皮亦非常嫰滑鱼鱼控嘅我好like,但唔好鱼嘅朋友就麻麻哋 😅🔸日本佐贺和牛薄烧🐮嫰滑嘅和牛包裹住葱同蒜粒店员简介食法
再往内进,穿过另一扇门,感觉置身另一间餐厅
呢晚再访,order A La Carte
🔸松叶蟹脚寿司🦀🦵🏻🦵🏻
一客寿司有两条松叶蟹脚
快乐感double-up
🔸鹅肝酿名古屋鸡翼🐔👐🏻
炭香味恰到好处
鸡皮香脆,鸡肉嫰滑
咬开鸡锤,就有香滑嘅鹅肝👍🏻
🔸免治鸡肉串烧🐔🥚
肉同软骨比例啱啱好
配埋月见汁~Perfect match~
🔸鹿儿岛茶美黑豚五花腩🖤🌸🐷
瘦肉部份唔会靭 or 嚡口
不过,可以再烧得香口少少
🔸白鳝串烧🍢✨
鱼皮香脆
鱼肉表面金黄,入口肉质微微爽弹又juicy
🔸京都腐皮鲷鱼白汤🐟🤍🫕
奶白色嘅鱼汤热辣辣得嚟鱼味浓郁,腐皮亦非常嫰滑
鱼鱼控嘅我好like,但唔好鱼嘅朋友就麻麻哋 😅
🔸日本佐贺和牛薄烧🐮
嫰滑嘅和牛包裹住葱同蒜粒
店员简介食法次序
先就咁食 > 沾岩盐食 > 沾烧汁食
个人最钟意第一种食法,最原汁原味
🔸甘鲷松笠扬🐟🌼🌿
摆盘赏心悦目
鱼鳞薄脆,鱼肉嫰滑
呢道菜好睇又好食
🔸樱花虾三文鱼籽石锅饭🌸🦐🧡🪨🍚
石锅饭嘅味道香得嚟又唔会太浓烈
啖啖都食到脆脆嘅樱花虾干同甜甜嘅三文鱼籽
仲有少少香脆嘅饭焦添~
(呢个石锅饭原本系5-6人份量
店员话我同朋友二人行
可以Special order 半煲
咁就可以叫多啲其他items
好窝心🫶🏻)
呢晚嘅order全部都好满意😌
特别喜欢”甘鲷松笠扬” 同 “樱花虾三文鱼籽石锅饭”
同埋要赞一赞店员:快速咁洞悉到我哋想order 食物,用心简介食物,有效收走清空嘅碗碟,又不时主动加热茶;服务💯分
另外,席间见到隔篱枱 order 嘅 tasting menu 都好吸引
食店已被列入会再访类别
下次嚟要坐铁板烧吧枱,试试Teppanyaki Set
期待~~~