2023-06-17
可能有人觉得点解呢个post既title同上一篇咁似,因为佢地系姐妹铺🤩 亦系呢个铺头名既特别之处 - Second Draft of The Ale Project, 真系几有意思,延续生啤之旅🍺👍🏻 所以小编就试埋呢间😂装修以天星小轮既绿、山顶缆车🚠既木、纸皮石砌成既「康光」等等去复刻老香港情坏~ 野食同样行fusion, 加入港式元素但感觉唔同,各有千秋🤩(5 😍 系满分,🤩系半分)炸茜牛治 🌿🐮🥪 - $188 (好味指数:😍😍😍🤩)唔知点解呢排开始流行炸茜🌿,所以小编又试下呢间既睇下维唔维持到个香味先~ 呢道既一样炸到酥脆,唔会韧同油腻,无左草青味🌱而有种清香~ 牛翼板肉🐮🪽有几多筋络同油花,口感软嫩适中,系牛肩唯一比较软既部位,牛味🐮几浓郁~ 而酱汁系火炙腐乳🔥捞埋千岛酱,又系另一个中西合璧既组合,有焦香咸香又酸酸地,质感几rich同埋开胃,不过系咸左少少~ 至于个酸种面包🍞唔会太硬,有翻一定既烟韧几好啫啫鸡翼煲🐥🪽- $138 (好味指数:😍😍😍😍🤩)平时食传统既啫啫鸡煲会用蚝油🦪、柱侯酱同埋精髓绍兴酒,但今次用既系自家水牛酱🐃、蓝芝士🔵🧀️同唐芹,感觉几有新鲜感既fusi
(5 😍 系满分,🤩系半分)
炸茜牛治 🌿🐮🥪 - $188 (好味指数:😍😍😍🤩)
啫啫鸡翼煲🐥🪽- $138 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
平时食传统既啫啫鸡煲会用蚝油🦪、柱侯酱同埋精髓绍兴酒,但今次用既系自家水牛酱🐃、蓝芝士🔵🧀️同唐芹,感觉几有新鲜感既fusion菜😜 水牛酱🐃既主要材料系辣椒酱🌶️、白醋、牛油🧈、蒜头🧄同盐🧂调制而成,集酸、辣🌶️、咸于一身,有层次又惹味,另外好神奇既系无左蓝芝士🔵🧀️ 𠮶种发霉同汽油味,小编觉得应该同用既品种同份量有关,宜家反而系更加香口同creamy~ 今次既啫啫煲一样系用左砂窝去煮,因为保温比较好,上枱既时候仍然会沸腾而发出啫啫声感觉几治愈😌 鸡翼🐥🪽切左件,啖啖肉咁,肉质嫩滑,亦都够晒入味🤩
热浪炸菇🔥🍄 - $88 (好味指数:😍😍😍😍)
炸蔬菜🔥🥬食唔少,炸鸡髀菇🍗🍄就第一次试😂 炸皮唔会厚,鸡髀菇🍗🍄炸到金黄香脆,蒸发左少少水分之后更加香口,里面嫩滑juicy~ 至于个热浪粉🔥就有啲似我地食既热浪薯片🥔咁,辣辣地又惹味,令到啲菇🍄食落更加有层次👍🏻
大坑薯条🍟 - $88 (好味指数:😍😍😍😍)
孜然粉芳香浓郁再带啲辛辣🌶️,加热完之后香味更加出~ 仲配左干辣椒🌶️,晒干之后无咁辣同埋多左啲清脆既口感同香味,上面仲有少少高菜🥬 (芥菜)碎,有啲似我地既酸菜,酸酸地可以解腻~ 另外仲配左个蛋黄酱🟡,口感顺滑丰厚,几重牛油味🧈 个调料配埋薯条🍟更加香口惹味,个薯条🍟炸得够干身,唔会油淋淋,口感偏酥脆,里面再带少少绵密、粉粉地既质感~
Hi-Juice 🍺 (好味指数:😍😍😍😍)
睇英文名去觉,但估唔到译翻中文系”高汁”真系好搞鬼😂 呢个酒精浓度得3%,会比较易入口,风味明亮浓郁,有啲热带水果既香气,酒体比较轻盈
Classic 🍺 (好味指数:😍😍😍😍)
呢一款叫做经典淡爱尔,系百搭既酒款黎,麦芽同花味🌸细腻平衡,仲有啲花果香,亦都唔会有苦涩味
好味指数:😍😍😍😍
推介指数:😍😍😍😍