观塘有间好高质嘅关西寿喜烧,今次系我第二次嚟帮衬,餐厅装修唔会太花巧,但胜在食物质素很好店员好专业,会帮每一台食客主理烧嘅过程👍🏻我哋拣咗和牛盛宴套餐,可以一次过品尝6个不同部位呢个套餐会有埋前菜,和牛肉丸+赤虾刺身+三文鱼子茶碗蒸!茶碗蒸简直系亮眼点,三文鱼籽味道香而鲜,一啲都唔腥,带有少少嘅咸香,令茶碗蛋更提味。呢度采用嘅寿喜烧汁,当中嘅清酒味道好香🤩味道更浓厚香醇。先由霜降和牛开始食,油脂含量较多😍宫崎县和牛西冷,肉质柔软细滑,油脂丰腴👍🏻 个人觉得不用沾上蛋汁会更好食😋随后再食熊本县肩胛心,属于顶级肩胛嘅部位,位于牛只肩膀中特殊部位,油脂分布相较于肋脊部较为稀少,但仍然不乏油脂香😋沙巴当呢个部位其实系羽下位置,即肩里肌至肋骨肉至间的一个部位,有均匀紧密嘅霜降油花,油脂的甘甜与肉的美味并存❤️三筋肉属牛后肩胛肉嘅一小块,每只牛只有一小块,属稀少肉类。中间有一条筋的,都好容易辨认!今日得知呢个部位,食落劲有惊喜,牛味浓厚,同时肉质柔软中带口感,食一块已经令我著迷❤️肩胛肉肉质厚实,油花细致而分布均匀,滑而不腻,散发出独特极致浓郁嘅和牛味道👍🏻最后就系由牛味特浓嘅赤身作结,油花非常少,所

观塘有间好高质嘅关西寿喜烧,
今次系我第二次嚟帮衬,
餐厅装修唔会太花巧,但胜在食物质素很

店员好专业,会帮每一台食客主理烧嘅过程👍🏻
我哋拣咗和牛盛宴套餐,可以一次过品尝6个不同部位

呢个套餐会有埋前菜,
和牛肉丸+赤虾刺身+三文鱼子茶碗蒸!
呢度采用嘅寿喜烧汁,当中嘅清酒味道好香🤩
味道更浓厚香醇。

先由霜降和牛开始食,油脂含量较多😍

随后再食熊本县肩胛心,
属于顶级肩胛嘅部位,位于牛只肩膀中特殊部位,
油脂分布相较于肋脊部较为稀少,但仍然不乏油脂香😋

沙巴当
呢个部位其实系羽下位置,即肩里肌至肋骨肉至间的一个部位,
有均匀紧密嘅霜降油花,油脂的甘甜与肉的美味并存❤️

三筋肉属牛后肩胛肉嘅一小块,每只牛只有一小块,属稀少肉类。
中间有一条筋的,都好容易辨认!
今日得知呢个部位,食落劲有惊喜,
牛味浓厚,同时肉质柔软中带口感,
食一块已经令我著迷❤️

最后就系由牛味特浓嘅赤身作结,
油花非常少,所以食落相对有口感,
店员控制时间&火喉岩岩好,所以肉质都唔会好韧👍🏻

食完和牛寿喜烧,原来仲有杂炊饭,
所以建议大家之前唔好添饭,如果唔系就真系饱到行唔郁😛
加入和牛粒、兰王蛋及寿喜烧汁炒香,
再撒上葱花及饭素,
味道甜甜哋好味道,会不由自主地清哂整碗饭😃

食埋抹茶雪糕,真系完美作结😍
2023-09-26