2023-02-22 96 浏览
Maison Meiji位于茂萝街7号,系二级历史建筑嘅重建项目🧱 系一间日式和洋风西餐厅,装修环境都好精致高档。我哋每人叫咗个$680 dinner set,每个set有2个starter、1个main、1个主食同埋甜品,我哋两个人,可以叫好多唔同款😋▪️𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨"𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶" 𝘊𝘰𝘳𝘯𝘦𝘥 𝘛𝘰𝘯𝘨𝘶𝘦 𝘸/𝘊𝘰𝘶𝘴𝘤𝘰𝘶𝘴 𝘛𝘢𝘣𝘰𝘶𝘭𝘦肉质十分嫩滑,用上盐渍和牛味道好出,牛舌带油香,独有嘅牛舌味令人回味𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳 𝘌𝘭𝘦𝘨𝘢𝘯𝘤𝘦估唔到帆立贝他他口感会咁绵密,好新鲜🥰同蛋黄酱都好夹𝘚𝘢𝘬𝘦 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘮𝘦𝘥 𝘈𝘣𝘢𝘭𝘰𝘯𝘦 𝘸/𝘉𝘦𝘶𝘳𝘳𝘦 𝘉𝘭𝘢𝘯𝘤 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦鲍鱼十分之考功夫,呢个味道好之余口感仲唔会靭,底下嘅日本大根好清甜,两者一齐食口感好丰富!𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘖𝘤𝘵𝘰𝘱𝘶𝘴 𝘸/𝘙𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘭𝘭 𝘗𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳 𝘊𝘰𝘶𝘭𝘪𝘦焦香味嘅八爪鱼真喺好正,而且仲啖啖弹牙嘅肉😌!而且越咬越香,配上红椒酱令到个层次又唔同左,推荐▪️ 𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘞𝘦𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨𝘵𝘰𝘯 "𝘔𝘦𝘪𝘫𝘪" 𝘚𝘵𝘺𝘭𝘦酥皮仲保留到脆感,牛柳五成熟刚好。汁酱有日式风

▪️𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨

估唔到帆立贝他他口感会咁绵密,好新鲜🥰同蛋黄酱都好夹

▪️ 𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨
𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘞𝘦𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨𝘵𝘰𝘯 "𝘔𝘦𝘪𝘫𝘪" 𝘚𝘵𝘺𝘭𝘦
酥皮仲保留到脆感,牛柳五成熟刚好。汁酱有日式风味,配菜都好特别好好食

𝘗𝘢𝘯 𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘞/𝘉𝘢𝘨𝘯𝘢 𝘊𝘢𝘶𝘥𝘢 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦
厚身猪肉最难煮到刚刚好,餐厅嘅处理保留到肉汁之余,肉又唔会鞋,呢块豚肉完全做到最好嘅质感!

▪️ 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 & 𝙍𝙞𝙘𝙚
日式咖哩蛋包饭、明太子意粉
完全做到和洋西餐嘅感觉,咖哩喺香浓感较重。明太子意粉煮到好creamy,呢个好唔错

▪️ 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩
抹茶蝴蝶酥、蕨饼
蝴蝶酥中间夹住抹茶cream,好香浓!
日式蕨饼配上糖浆,烟烟韧韧🫶🏻

成间餐厅每道菜都好高水准,而且环境格调都好高级,十分推介❣️