2022-04-17
小编久唔久都有翻兜呢间,觉得质素唔错,喺中环呢啲普遍都贵既地方入面性价比几高~ 佢地既chef👩🍳都好有心,野食种类唔提供太多,希望做到贵精不贵多,每一样都落心机去配搭去平衡外表、味道同埋营养,好少餐厅🍴会兼顾呢3样野几难得,餐牌上面仲列左卡路里比人参考tim🤩 要keep fit既人都啱食~ 今次见有fd话呢到好靓想黎试,所以我就再黎试下新野😎 除左啲野食依然好适合打卡之外,味道一样ok,摆设上依然有好多花花🌸,色调柔和几舒服😌 宜家呢段时间黎又唔会热,感觉几舒服,可以悠闲咁度过一个礼拜日😌(5 😍 系满分,🤩系半分) 紫薯窝夫雪糕 🍠🧇🍦- $88 (528 kcal) (好味指数:😍😍😍😍🤩)又系一个present得好靓既甜品🤩 有好多脆脆既紫薯干🍠、青提🟢、红提🍇同士多啤梨🍓,令到个窝夫🧇食落更加重紫薯味🍠,而啲生果酸酸甜甜就感觉再fresh啲,颜色又好睇😍 个窝夫🧇虽然比较薄身,但系外脆内软,焗得够香口,仲有好香既蛋味🥚同奶味🥛,有4件份量几多~ 里面仲有啲绵密既紫薯蓉🍠,多啲就更加好~ 而雪糕🍦系云呢拿味既,口感软滑,配埋海盐🧂焦糖酱甜甜地几得意,如果个雪糕🍦变埋呢个味可
(5 😍 系满分,🤩系半分)
又系一个present得好靓既甜品🤩 有好多脆脆既紫薯干🍠、青提🟢、红提🍇同士多啤梨🍓,令到个窝夫🧇食落更加重紫薯味🍠,而啲生果酸酸甜甜就感觉再fresh啲,颜色又好睇😍 个窝夫🧇虽然比较薄身,但系外脆内软,焗得够香口,仲有好香既蛋味🥚同奶味🥛,有4件份量几多~ 里面仲有啲绵密既紫薯蓉🍠,多啲就更加好~ 而雪糕🍦系云呢拿味既,口感软滑,配埋海盐🧂焦糖酱甜甜地几得意,如果个雪糕🍦变埋呢个味可能会特别同突出到𠮶种咸同甜既碰撞
蓝色螺旋藻乳酪碗 🥣 - $78 (480 kcal) (好味指数:😍😍😍😍🤩)
天蓝色真系好靓😍 今次系因为有螺旋藻就变左蓝色,靓得黎又天然几好~ 蓝色螺旋藻系提取物,同绿色既唔同,而螺旋藻系蛋白质、维生素、矿物质同抗氧化剂良好既来源几有益,而因为佢既味道相对绿色既温和所以食落无特别既味道,感觉呢碗🥣应该同原味差唔多~ 个乳酪底系用左日本🇯🇵既无糖、低脂高钙既乳酪,唔会过酸,甜味就靠天然既超生果,包括红提🍇、青提🟢、芒果🥭、香蕉🍌、士多啤梨🍓,全部都好新鲜同香甜,唔会过生或者过熟,配埋超级食物黄金藜麦同埋亚麻籽,有咬口之余更加健康,另外仲有蕃薯干同紫薯干🍠,脆口之余味道又多一个层次😜
黄金蚬肉意粉 🟡🦪🍝 - $78 (471 kcal) (好味指数:😍😍😍😍)
个酱系用左喇沙酱同埋咸蛋黄🟡整成,香辣🌶️惹味又唔会呛,用黎做意粉🍝既酱几得意同有东南亚既风味,另外有啲咸蛋黄碎🟡,如果可以整到流沙质地个咸香味会更加出~ 蚬肉🦪啖啖肉又鲜甜,肉质弹牙唔会韧,干净唔会有沙,仲要有咁多只,真系几抵食👍🏻 而以往见有唔少卖几十蚊既意粉🍝都会煮到腍啤啤或者好粉,但今次既有咬口同埋爽啲几好~ 汁全部都好匀循咁挂喺意粉🍝到,味道几好~
仙气朱古力🍫 - $50 (好味指数:😍😍😍😍)
朱古力味🍫好浓郁回甘,饮完都见到有粉沈底😜 难得够浓又唔会好甜,证明真材实料👍🏻 原本以为有棉花糖会令到杯野过甜,但呢个有平衡翻个甜度,同朱古力🍫夹埋都啱啱好~ 而将朱古力🍫淋落去既时候见住啲棉花糖慢慢溶,就有种仙气既感觉,几得意同好挽~ 如果有多啲配料就更加有层次同口感~
好味指数:😍😍😍😍🤩
推介指数:😍😍😍😍🤩