2022-08-11
呢间小店已经系二访, 主打日式串烧, CP值系我心目中第一嘅日式串烧店, 写明烧鸟当然有好多唔同鸡嘅部位都有, 今次最特别都系 而且餐厅系无限时, 轻轻松松饮吓食吓吹吓水, 开开心心过一晚💛一坐低已经奉上前菜”汁煮萝卜”, 要赞系店员上菜同收碟做得好好, 睇住客人情况上菜, 可以食完一样再食下野, 每次上菜都会话返畀你知系咩同有介绍, 整体食物质素比第一次更好, 下次再嚟要试埋鸡汤同亲子丼😜P.S. 小店约20个位, 记得提早订位🍽What we ordered:汁煮萝卜 - 清甜够味无渣🎖️白玉粟米 - 生食粟米, 皮薄爽脆, 非常清甜长芋渍 - 长芋即系新鲜淮山, 爽口不失淮山带粉嘅口感, 加埋鲜磨wasabi好清新, 不过唔喜欢黏液嘅朋友要留意🎖️鸡皮 - 邪恶之选, 极香口但绝对唔系出面炸到干柴𠮶种, 内里保留到鸡皮烟韧鸡子 - 打边炉常见, 但烧嘅就第一次, 就咁盐调味已经好出色, 最尾仲有粒系乌鸡鸡子, 过瘾🎖️鸡翼 - 火候掌握得极好, 皮脆肉嫩相当juicy鸡心血管 - 即系鸡心前血管的部分, 口感爽弹有咬口, 有少少血味夜见免治软骨棒 - 居酒屋/串烧店必食, 调味啱啱好,
P.S. 小店约20个位, 记得提早订位
🍽What we ordered: 汁煮萝卜 - 清甜够味无渣
🎖️白玉粟米 - 生食粟米, 皮薄爽脆, 非常清甜
夜见免治软骨棒 - 居酒屋/串烧店必食, 调味啱啱好, 要吹毛求疵系蛋唔够新纪元晓香浓
京葱鸡肉串 - 鸡串类用咗日本德岛产阿波尾鸡, 一贯肉味鲜甜, 略嫌京葱有点干
芦笋豚肉串 - 芦笋吸收哂豚肉汁, 反而豚肉有少许柴口
鸭舌 - 除咗台式卤水仲有呢个串烧食法, 有趣
鹌鹑蛋 - 又系另一火候掌握嘅体现, 酱烧keep到外层唔会干裂, 内里刚好熟香软蛋黄
🎖️温泉玉子天妇罗 - 加咗少少葱花调味level up, 我觉得比天妇罗店做得更出色冲绳苦瓜天妇罗 - 粉浆调较得好好, 唔会因为瓜类有水而炸到变冧
紫苏叶明太子天妇罗 - 本身明太子系样偏咸嘅食品, 整体外脆内软, 欠嘅系一碗饭. 😋初访精彩重温
白鳝 - 皮脆肉嫩juicy, 鲜甜有油香
牛舌 - 用牛舌芯, 软嫩juicy唔会韧
What we drank:Highball
Orion - Draft Beer
Suntory - Premium Malt's Black
Corkage fee: 720ml $200 / 1.8L $400 / Wine $200 / Spirit $400 / Buy 1 bottle and get free for 1 bottle ($200)
Cheers🥂饮啦喂!饮杯!🍻