2017-05-05
上次同男朋友食过,觉得唔错,所以今次几个人一齐再黎,顺便补祝朋友生日。因为都怕红日人多,所以一早打黎订左位先,事实上我地7点零8点嘅时间都满座架~一行五人,点左六𩠌一汤,价钱唔贵,日后想食中菜,太爷鸡都一定喺考虑之列。太爷鸡 $168/只上次食过就真系觉得佢地嘅鸡几出色,而且定价合理,两个人order半只都唔过份。鸡肉好有肉地,但唔系肥淋淋,肉质嫩滑。几乎每枱都点架蒜蓉蒸开边虾 $88上次食过粉丝虾煲,觉得一般;今次见到有开边蒸虾,都点左黎试试,有少少失望虾肉size正常,唔会好细,但虾肉食落有少少霉,同上次感觉一样,味道就算ok,虾唔得都系致命。老火汤 $68作为汤怪,加上冇住家汤水滋润,基本上每次食中菜,我都必定点煲汤。今次嘅系葛汤,一样冇味精感,亦都唔会淡茂茂梅菜扣肉 $78平时同男朋友食饭,佢就冇机会食呢味了,因为我唔食,佢一个人食哂有难度。今次难得有几位朋友同行,就点左一客试试。肉质唔会太肥,略嫌欠少少油香,男朋友就比较钟意偏肥嘅肉,炆完之后咬落又松又软,呢个梅菜扣肉就冇呢种感觉。梅菜亦都食得出唔系靓野,比较硬身,冇梅菜香。整体普普通通,但胜在唔会好肥腻。瑶柱肉碎浸津白 $7
太爷鸡 $168/只
鸡肉好有肉地,但唔系肥淋淋,肉质嫩滑。几乎每枱都点架
蒜蓉蒸开边虾 $88
老火汤 $68
今次嘅系葛汤,一样冇味精感,亦都唔会淡茂茂
梅菜扣肉 $78
梅菜亦都食得出唔系靓野,比较硬身,冇梅菜香。
整体普普通通,但胜在唔会好肥腻。
瑶柱肉碎浸津白 $78
因为人多,点左两个菜食,瑶柱肉碎津白不过不失啦,津白够腍,调味得宜,唔会太咸,肉、瑶柱碎上,冇乜口感。
美极炒什菜 $55
我地出街食饭多,少菜多肉,所以对炒菜要求唔高,但求有啲绿色物体入口都可接受。
美极味道唔会太浓烈,有白菜、生菜、菜心等,合格!
沙拉脆香骨 $76
好耐冇食沙拉骨,点左份试下,唔推荐…
骨比较大件,最重要系沙律酱太多,只有酸味,而且食一件已经觉得好腻。
汽水 $10/罐
白饭 $10/个
整体黎讲,我都觉得太爷鸡嘅鸡系推介之选,其他小菜属不过不失,胜在价钱唔贵,每人百四蚊食到饱饱,算系咁。
环境唔算十分好,一般菜馆格局,但空间感足,变相人多都唔算话好嘈~
我地切埋蛋糕先走,店员都好好,主动预备干净嘅碟,以冇收加一黎讲,满意。