2020-01-27
喺旺角分店食过海鲜蒸锅觉得真系几好食,lunch time 经过大埔新开分店决定试埋lunch。嗌咗个B餐(鸡翼,鱼旦,花胶,花菇)配虾汤($48 )。份量真系好多,唔止系米线多,啲𩠌都好多,花胶大大件好似有成3-4件,一啲都唔hea。个汤底有好香嘅虾味,但以唔系重口味。加10蚊仲有嘢饮,有柠檬石榴水,菠萝柚子蜜,桂圆红枣茶,杨枝金露等) 几健康同埋饮得出系真材实料唔系开粉冲。话梅鸭舌($56)有浓郁嘅话梅甘甜味仲有淡淡酒香,而且份量都唔少。清炒莴笋丝($40)嘅莴笋真系切得好幼,炒得入味爽口。海鲜泡饭($68)个样望落去好似好清淡,但个汤系好鲜甜嘅海鲜味,而且海鲜都好新鲜。我觉得家嫂真系有家常小菜嘅感觉,唔会有过多或过浓嘅调味,但就可以食到食材原来嘅味道,咁做都几大胆,万一食材唔新鲜就好容易食得出。重口味人士可能就要自已去调味区加重口味啦。调味区系自助免费嘅,咁就唔惊唔够味啦。
清炒莴笋丝($40)嘅莴笋真系切得好幼,炒得入味爽口。