2018-02-14 42 浏览
其实之前无意中睇东张西望已经有介绍呢间火锅店,当然俾佢颜色鲜艳的汤底加上海鲜拼盘所吸引,于是就同朋友一齐黎试新野。全餐厅独沽一味卖海鲜拼盘套餐,门口已经放左套餐模型吸引眼球XD 虽然主打一人火锅,但系如果一个人黎打又真系孤独左D简单港式火锅酱料盘(可惜没有熟蒜)好贴心的是枱边贴有各海鲜煮熟时间,之前食过另一间粥底火锅只有墙身贴有通知,成日要抬头睇又真系辛苦左DD好快就有沙律食住先我同朋友分别点了粟米及紫薯汤底。讲真,侍应捧紧紫薯汤底黎时已经闻到好香甜的紫薯味。除了海鲜拼盘外,每人仲可以拣3款火锅配料。温馨提示,可以唔洗另点生菜,因为本身火锅配料盘及海鲜拼盘已经有生菜伴碟。而且佢本身火锅料有包丸同饺,除非你系饺子/丸类爱好者,唔系的话可以点其他食物。事不宜迟,最吸睛的海鲜拼盘一到梗系同佢影返张靓相先啦~海鲜十分新鲜,系我按下快门的下二秒,只虾系度跳,好彩我已经放低电话,如果唔系我部电话都可能变成火锅料XD完全俾佢吓亲最好食系桂花蚌,汤底的清完全带出它的甜,加上时间的配合,肉质鲜嫩爽滑。蟹仲有膏,半只真系唔多够喉食完海鲜后,就上火锅配料,讲真都系常见的火锅配料XD不过食埋就真系见饱侍应们好

虽然主打一人火锅,但系如果一个人黎打又真系孤独左D

简单港式火锅酱料盘(可惜没有熟蒜)

好快就有沙律食住先

除了海鲜拼盘外,每人仲可以拣3款火锅配料。

事不宜迟,最吸睛的海鲜拼盘一到梗系同佢影返张靓相先啦~

蟹仲有膏,半只真系唔多够喉

食完海鲜后,就上火锅配料,讲真都系常见的火锅配料XD

不过食埋就真系见饱

侍应们好细心会留意每枱的情况帮你换碟、上火锅料、落蔬菜粒及落粥。

其实问心个汤底真系好清,但到最后加埋南瓜芋头粒配合之前海鲜,肉类,蔬菜的精华,个粥系比想像中好食。而且有种日本蔬菜粥的感觉(哈哈),不过实在太饱的关系,只能食一碗粥总结了呢餐。
2018-02-08
  • 桂花蚌