2024-02-16 2892 浏览
🥰 当年 “师姐” 带我见识 西贡 “胜记”, 一战难忘, 今年计划喺西贡搅团年饭, 原来经理已经过档 “六福”, 食嘢讲缘份, 决定一试呢间米芝莲一星餐厅. 今日八人饭局, 揾经理写菜. 老实讲, “六福” 出名又贵又唔抵食, 预咗将货就价, 睇完菜单冇乜信心.鱼汤浸花甲黄金脆豆腐榄角蜜糖骨椒盐鲜鲍鱼天妇罗桶蚝生菜包姜葱炒蛏子煎米粉芝士龙虾炒饭黑醋蒜蓉炒芥兰🥢 “六福” 位于市场街, 舖面唔算起眼, 听讲一楼系包厢, 大厅系二楼三楼, 饭店格局, 光猛阔落, 每层大概8-10张中细型枱, 墙上挂满米芝莲战绩.🤗 鱼汤浸花甲. 花甲啱啱熟, 忌廉口感, 鱼汤非常鲜甜, 粉丝索晒汤汁, 我最后负责清碟, 一滴不留. 第一道菜已经超惊喜.🧀 黄金脆豆腐. 外型坚挺, 卖相加分. 外脆内嫩, 热辣辣, 掂!🍯 榄角蜜糖骨. 猪肉肥瘦适中, 榄角蜜味平衡, 过关.🥰 椒盐鲜鲍鱼. “椒盐鲍鱼” 真系西贡 “名物”, 差唔多每间饭店都推介, 相反, 流浮山 三圣邨 仍然主打传统嘅 “果皮清蒸鲍鱼”. “六福” 用上南非鲍鱼, 用刀叉切, 口感烟韧弹牙, 椒盐味均匀, 非常出色, 一路食一路赞.🦪

黄金脆豆腐
🍯 榄角蜜糖骨. 猪肉肥瘦适中, 榄角蜜味平衡, 过关.
椒盐鲜鲍鱼
🦪 天妇罗桶蚝生菜包. 美国桶蚝非常厚肉, 炸粉松脆, 绝配清脆生菜, 加埋屈机沙律酱, 天作之合, 非常精彩.
天妇罗桶蚝生菜包
🐚 姜葱炒蛏子煎米粉. 砂锅煲上, 热腾腾, 姜葱惹味, 蛏子啱啱熟, 肉质鲜嫩, 唔韧㖞. 米粉煎脆, 又吸哂姜葱味, 一流!
姜葱炒蛏子煎米粉
🦞 芝士龙虾炒饭. 南澳龙虾, 卖相吸引, 啖啖肉, 食落鲜甜弹牙. 薄薄嘅芝士汁, 冇抢唒龙虾味, 炒饭份量非常慷慨.

📖 翻查资料: 波士顿龙虾唔系龙虾. 波士顿龙虾又名 “美州鳌龙虾”, 系一种鳌虾, 跟大陆盛行嘅小龙虾同一个种类, 其实唔算系龙虾.

📖 翻查资料: 波士顿龙虾唔系来自波士顿. 波士顿龙虾生长于北大西洋寒冷海域, 包括加拿大和美国缅因州, 而波士顿系龙虾集散地, 产品贴咗 “源自波士顿” 嘅标签!

📖 澳洲龙虾主要分南澳同埋西澳. 南澳龙虾 (又名澳洲石龙), 肉质饱满鲜甜细致, 非常适合刺身. 而西澳龙虾 (又名澳洲红龙), 相对冇咁厚肉, 又较抵食.
芝士龙虾炒饭
🍀 黑醋蒜蓉炒芥兰. 芥兰嫩滑, 诚意之作.
黑醋蒜蓉炒芥兰
🤗 总结: 虽然预算有限, 餐厅定价又贵, 竟然觉得抵食㖞! 相比其他米芝莲一星中西餐厅, “六福” 嘅格局明显属另类层次. 饭店装修, 冇烂枱烂凳, 环境舒适, 座位阔落. 服务贴心到位, 有温度, 十个赞! 讲番食物, 食材新鲜优质, 烹调功夫一流, 菜式设计具心思, 唔系斋蒸斋烚, 惊喜位包括 椒盐鲜鲍鱼, 天妇罗蚝包生菜, 姜葱炒蛏子, 事隔数日仍然回味.

📖 江湖传闻: “胜记” 原持有少少 “六福” 股份, 近年 “胜记” 某股东 买起 “六福”, 两间餐再无股东股权关系