2023-02-23
屯马线开通,去石门确实超方便,今晚就慕名到石门一间火锅鸡煲店(丰锅鸡煲)见佢系openrice嘅好评点激超多,呢排天气又转凉,食下鸡煲暖暖胃先。先点两杯解渴消滞冻饮🍹黎到紧系要试试(丰锅招牌麻辣鸡煲🥘),两个人食order左半只鸡(小辣),一上枱,店员姐姐即刻帮忙将鸡件返炒,鸡件伴随一大堆香料(大葱、原粒干葱、紫洋葱、香芹、大量芫荽),返炒几下,麻辣香气即时到位👍🏻。要赞一赞只鸡,好肥美肉厚,啖啖肉嘅口感,好幸福😋,每件鸡都挂满麻辣酱,入口麻麻辣辣香香,食得好过引;下次再黎可以升级试下中辣😋。咁靓嘅麻辣汁紧系要叫碟牛柏叶黎索汁啦😆。手工四宝丸:鲮鱼丸,松松软软,好鲜甜鲮鱼味虾丸,爽弹鲜甜墨丸同黑墨丸,呢两款我最钟意,尤其黑墨丸,除左Q弹有墨味外,中间仲有好多墨鱼粒粒,口感一流👍🏻。顶级安格斯牛(小)份量好大碟,7分肥夹3分瘦分铺均匀,入口牛味甘香,肉质鲜美滑嫩。
先点两杯解渴消滞冻饮🍹
咁靓嘅麻辣汁紧系要叫碟牛柏叶黎索汁啦😆。
手工四宝丸:
鲮鱼丸,松松软软,好鲜甜鲮鱼味
虾丸,爽弹鲜甜