2024-11-23
听朋友讲跑马地有一间好有名气嘅Omakase餐厅,无论食物同环境气氛都好好,所以今次就去体验享受一餐我哋拣咗$1880呢个最丰盛嘅餐。由前菜。汤品。刺身。料理。寿司。味噌汤。甜品。每一道都系师傅以精挑细选嘅优质食材用心制作,听著师傅介绍,再细心品尝,享受味觉旅程。前菜。栗子银杏乌鱼子萝卜鱿鱼银杏系新鲜嘅,所以颜色同平时嘅唔一样。鱿鱼配上萝卜蓉,非常鲜甜。木之子。秋刀鱼汤充满浓浓嘅蘑菇香气。真羽太真羽太系七带石斑鱼,肉质爽滑而富弹性,鲜味浓郁。 三重县。甘海老肉质细绵,味道鲜甜。鹿儿岛间八间八即是𫚕鱼,肉质鲜甜结实。筋子配柚子萝卜溶三文鱼籽超级爽甜,口感一流,加上柚子萝卜蓉,整体味道清新。北海道水八爪鱼八爪鱼片同吸盘,两个部位。鱼片鲜甜,吸盘口感好爽。师傅向我哋介绍嘅时候,展示咗整条非常巨大嘅八爪鱼脚,好震撼炸鱼丸非常弹牙,再配上香而不辣嘅小辣椒。北海道白粟米。长崎黄粟米。白粟米好清甜,黄粟米嘅味道较浓,两款都好好食真鲷师傅用咗一种叫烫白嘅烹调方式,快速地烫一烫,令鱼皮微熟,同时保持鱼肉爽口,非常美味。关鲭有别于平时食到嘅鲭鱼,非常鲜甜。清心昆布渍带子 带子口感非常软滑,而且充满日式调味
前菜。栗子银杏乌鱼子萝卜鱿鱼
木之子。秋刀鱼
汤充满浓浓嘅蘑菇香气。
真羽太
真羽太系七带石斑鱼,肉质爽滑而富弹性,鲜味浓郁。
三重县。甘海老
肉质细绵,味道鲜甜。
鹿儿岛间八
间八即是𫚕鱼,肉质鲜甜结实。
筋子配柚子萝卜溶
三文鱼籽超级爽甜,口感一流,加上柚子萝卜蓉,整体味道清新。
北海道水八爪鱼
炸鱼丸
非常弹牙,再配上香而不辣嘅小辣椒。
北海道白粟米。长崎黄粟米。
白粟米好清甜,黄粟米嘅味道较浓,两款都好好食
真鲷
关鲭
有别于平时食到嘅鲭鱼,非常鲜甜。
清心昆布渍带子
带子口感非常软滑,而且充满日式调味,好好食。
福冈枪鱿鱼
师傅贴心地𠝹了几刀,方便食用。鱿鱼超级爽口,配上紫苏叶,味道口感一流。
北海道北寄贝
呢个北寄贝真系不得了,同平时食开嘅完全唔一样,我第一次食新鲜冇经过雪藏嘅北寄贝,颜色系白色,非常爽口鲜甜。
北海道秋刀鱼
之后系一连三款吞拿鱼寿司
和歌山中吞拿
完美嘅脂肪比例,软滑美味。
大吞拿鱼腩
呢个吞拿鱼腩系蛇腹部位,非常珍贵,由于本身已经好肥美,师傅特别加上少少盐,平衡返个油腻感。
酱油渍吞拿鱼
呢个吞拿鱼系天身部位,口感软滑,以酱油腌制,味道浓郁。
北海道根室市马粪海胆
呢个海胆真系不得了,份量十足,味道甘甜浓郁,超级满足
富良野赤肉瓜。冲绳热情果芝士饼
甜美多汁嘅赤肉瓜加自家制芝士饼,甜美作结