2024-07-14
不经不觉同另一半行到第8个年头,有藉口可以去食餐好!第一次到访半岛酒店嘅餐厅,拣咗高价位代表嘅Omakase。环境位于半岛酒店商场B1层,都唔难揾,餐厅颇大,有2边bar 枱,是日平日全场爆满,我哋先前无request坐bar枱,虽然无得望住师傅serve,但卡位都坐得舒。 泷TAKI $2280 Dinner 有3个选择,拣咗中间价位,包括:おつまみ3品・一品料理3品・鮨8贯・お吸物・デザート おつまみ3品即前菜3品,第一道前菜有虾蛄刺身,即濑尿虾,来自北海道小樽市,以BB紫苏叶及酸汁作调味,其做法同酱油蟹差不多,酸汁十分开胃,虾蛄滑溜仲带虾膏。第二道前菜系餐厅嘅signature,以龙虾汤整成啫喱状,加入蕃茄,此Base不变,而蕃茄On top 就系seasonal ,今期有牡丹虾,最面再加上俄罗斯Cristal Caviar及食用花。食法系一羹匀到底一齐食。龙虾汤果突出,配搭蕃茄,咸酸系口中起化学作用出奇地夹,配上稠糊状态嘅牡丹虾,口感丰富,难怪系餐厅嘅signature!第三道前菜系带子,煎至70%熟以保持鲜嫩,中间开口涂问牛油果酱及蛋黄酱,以白昆布点缀。食法酱底部嘅黑松露酱汁
泷TAKI $2280
Dinner 有3个选择,拣咗中间价位,包括:
おつまみ3品・一品料理3品・鮨8贯・お吸物・デザート
おつまみ3品
一品料理3品
石持,即香港称的黄花鱼,前一晚会先进行风干,经风干熟成,肉香更浓、味道更突出,鱼身外干内湿富有弹性,皮煎至脆身,最底有水菜,旁边有九条蒽酱 ,咸香更提鲜。
平贝,平贝都系带子一部份,再配以烧香过嘅日本乌鱼子,以紫菜包住食,乌鱼子香气浓郁饱满,食毕后炭烧味仲留系口中。
沙甸鱼卷,传统做法,里面包裹住腌黄瓜及蒽芽,油脂丰富,肉质肥美。
鮨8贯
先比自家渍物,有醋渍富士苹果、姜及青瓜,我习惯食每贯寿司都会先食渍物清一清口腔。
第二碟寿司为金目鲷及白虾。先食金目鲷,表面烧香,色泽鲜红,油脂含量适中。白虾特别地配上竹炭粉,口感带少许黏稠度,甜度高,竹炭粉有画龙点睛之效,令整体无咁单调。
第三碟缟虾及冲绳野生拖罗。缟虾相当罕有,亦比较少香港人认识,其产卵较少,渔获亦小,因此亦受日本保护,当造期系3月至 7月,味道十分清甜,似牡丹虾加海虾嘅味道,同时有creamy质感,超钟意!冲绳野生拖罗,拖罗不必多介绍,油脂分布平均,近乎入口即化。
第四碟灸烧大拖罗、北海道海胆及玉子。拖罗刺身/ 灸烧大拖罗各有爱好者,我就两样都要!灸烧过将拖罗油脂再逼出,加上焦香,又系另一种感觉。北海道海胆嘅鲜甜无需要多讲。估唔到玉子有啲惊喜,平时可能食得多廉价玉子,都系皱哂皮又嚡又死甜,呢到劲嫩,好似食炖蛋咁!
お吸物
以高档食材粒贝做熬汤,清甜解济。
デザート
甜品系超有诚意😳自问都食过唔少Omakase,甜品通常以雪糕/布丁作结便完。呢到甜品系有3大份!
第一份系腐皮豆乳奶冻福袋,底部以白朱古力碎及杯芽衬托。以腐皮代替传统雪糕筒,可以和应返豆乳奶冻,口感超脆,豆乳味浓郁。
第二份系成个盒咁上,里面仲有4款,先食椰子冰条配焦糖朱古力酱,冰冻口感夏天食一流。艾草杏仁饼夹住黄豆粉buttercream 及黑糖蕨饼,椰子冰条硬嘅口感后再食呢个软身杏仁饼,新鲜感会提升,味道亦唔太甜。之后再嚟冻食青提子沙冰,里面有啫哩及青提子肉,以紫苏花调味,所以呈紫色,紫苏花味道重,令清淡沙冰带有甘香。最后用爱知县密瓜为礼盒作结。
以为完?错啦!仲有最最后一份为Finishing 店家招牌之一黑芝麻朱古力,一间日本餐厅连朱古力都整埋,咁有诚意,呢餐绝对系享受。