2015-07-02 540 浏览
之前一直好想同朋友食下唔同国家既菜色,今次终于可以约埋一齐黎食喇~先黎左食印度菜,因为见食评都有几高评价就黎一试,行完天桥落就见到转角位有佢地既招牌,呢间餐厅由外到内都系由印度人负责,所以都需要以英语沟通,菜名好有印度特色,好多都系印度发音环境几大,而且一入去会闻到一阵印度式香味,过一阵就会习愤,灯光偏暗,背景会播放当地既歌曲,好似去左印度咁~前菜会有几块薄饼同三种酱料,印度人食野比较浓,所以会用好多香料同辣,酱料可以配之后点既菜色都别有一番风味芒果乳酪,无论味道抑或口感上,都绝对有别于平日系便利店买既乳酪,口感方面比较'稠',而且味道又浓,但又唔会太甜,饮落亦唔会太酸,好有芒果既清新香味。但可惜系唔会饮得出芒果粒,所有芒果都搅拌成芒果溶,所以口感比较单一,不过都抵赞~无骨烧鸡,用铁版形式上菜,由于有唔同既蔬菜,加上切成花状既蕃茄而吸引食欲。烧鸡咬落去啖啖肉,可以慢慢品尝件鸡既咬感同味道,食落幼嫩多肉,而且会有少量肉汁溢出,我会加点柠檬汁,食出去微酸带辣既味道,刺激味觉。可惜份量比较少,不过如果想品尝到印度式烧鸡既特别,大家可以一试~芝士咖哩小锅,有青椒、辣椒、薯仔、香料同一啲类似鸡肉
先黎左食印度菜,因为见食评都有几高评价就黎一试,
行完天桥落就见到转角位有佢地既招牌,
芒果乳酪
芝士咖哩小锅
芝士咖哩小锅,有青椒、辣椒、薯仔、香料同一啲类似鸡肉既物体,正正方方好似豆腐一样,但系又唔系豆腐既质感,而系口感弹性高既肉。咖哩小锅味道偏甜,而甜中带辣,可惜芝士味唔系太浓,我觉得咖哩小锅放系烤饼上食比就咁食仲要黎得好食
乳酪烤饼
乳酪烤饼,系两块超大块既烤饼。简单而言,为求饱肚,但味道就有点失色,因为饼中完全品尝唔到有乳酪既味道,系完全需要由外来既酱料去填补烤饼淡而无味既味道,例如配合青瓜乳酪就可以食到清新香甜既烤饼。但系呢块烤饼比较硬身,需要用劲大牙力去咬开,所以感觉一般
香甜奶油薄饼
香甜奶油薄饼,共有4块,份量好足够,有好香喷喷既奶油香气。薄饼一啲都唔干,唔似出面食开既薄饼咁干。薄饼外层有少少焦既感觉,外脆内软。可以点选店内三种唔同既酱料,配搭出唔同既口味,而我地就拣选左青瓜乳酪,味道好清新~作为小食黎讲都算唔错~
印式杂菜炒饭
印式杂菜炒饭,上菜时既颜色鲜艳而且气味香浓,炒饭材料有荷兰豆、薯仔、红萝卜同各种唔同香料。
份量非常多,第一啖食落去会有好强劲既香辣味,香气会从口中涌出,荷兰豆既甜味可以中和炒饭既香辣味,而且薯仔都非常入味,唯一炒饭不足既地方系偏辣,可能未必符合香港人既口味,但都觉得值得一试~
芒果乳酪
芝士咖哩小锅