2018-08-08
知道呢个商场又开左几间新食店, 其中呢间以精致巧手粤菜驰名, 当然要去试下啦昏暗灯方配合典雅中式设计, 入坐率差唔多爆满, 好彩一早订好位, 仲可以安排坐到窗边位, 可以欣赏到维港景色食粤菜, 喜欢用茶, 先开壶普洱(茗茶$28)饮下, 饮落顺喉唔会脷嚡, 好舒服!打开餐牌, 由前菜/汤类/肉类/烧味/海鲜/蔬菜/面饭到甜品都有供应仲有厨师推介香口嘢从来都系我"飞佛, 呢客八味金砖豆腐 ($118)走唔出我法眼! 哈哈.....一客5件炸至金黄色嘅脆皮豆腐整齐排列外皮洒满惹味调味香料粉, 炸浆绝对薄而香脆; 内里豆腐嫩滑又保持湿润, 豆味几出, 好好味!主菜开始上枱, 肉类代表有呢客怀旧鳯梨咕噜肉 ($198), 咕噜肉份量比例唔少, 伴以新鲜菠萝, 青椒及葱段, 经典组合重现一客好味嘅咕噜肉, 除左要做到肉外脆内松化, 个酱汁调味都好紧要, 酸甜比例要拿捏得好准, 之前食过有D用白醋黎攞酸味, 食落酸味有点呛喉, 但度嘅味道就调教得相当唔错! 每旧肉大细可以一啖放入口, 食得方便!烧味部之选就有呢客龙井熏太爷鸡 ($288/半只), 以瓦煲盛鸡, 临食之前侍应再会系客人面前加入龙井
仲有厨师推介
烧味部之选就有呢客龙井熏太爷鸡 ($288/半只), 以瓦煲盛鸡, 临食之前侍应再会系客人面前加入龙井(已炒香过, 口感带点香脆)
熏过嘅鸡皮变成好似豉油鸡咁嘅颜色, 未放入口已经闻到好香烟熏味道, 估唔到食落亦有佢嘅香味! 鸡皮下虽带少少脂肪, 但美食当前一于少理!
夹左件无骨连皮一齐食, 鸡肉口感相当嫩滑及入味, 火喉控制得唔错, 水准之作!
一餐饭又点可以无菜呢?! 就简简单单炒碟菜啦, 呢客姜糖芥兰 ($148), 事前工夫已将芥兰茎去左外皮, 令到菜嘅口感更嫩口无渣! 以传统炒法加姜及糖作调味, 食落有好香酒味, 反而姜味就唔太食到!
饭.......我要食饭, 点左呢客㰖菜瑶柱菜粒炒饭 ($208), 用惹味㰖菜黎做炒饭, 未食已知应该无得输, 再加埋鲜味瑶柱丝及爽口菜粒, 饭粒炒至干身, 加埋嫩滑蛋白"增润"做个平衡, 每啖炒饭都食到镬气, 食一碗又点会足够呀?!
侍应招呼周到, 不时主动加水, 食物水准唔错, 价钱虽然唔算亲民, 但能在咁美好环境下用餐, 间唔中豪下又何妨?!