2024-08-18 615 浏览
素心事💚位于观塘嘅素心事,系一间蛋奶素咖啡店,餐点有纯素及五辛款式选择,没有任何肉类。除了素食外,佢哋嘅自家制甜品,无酒精Mocktail及咖啡都非常出色。素心事提倡健康饮食,所选用嘅材料都非常优质及新鲜,追求食物原味道,少用味精或添加剂。店员友善待客,挂上笑脸,用心介绍每一道菜,非常有温度。店内环境舒适,墙上挂满唱片及小结他,播放昔日金曲,满满怀旧感,我好喜欢一个人留系到听住金曲,享受ME TIME。🌱转转蛋日式咖哩杂菜饭 $88呢道菜不但口感有层次,当中仲蕴含著健康元素,所选用嘅时令蔬菜有莲藕,萝卜,薯仔,茄子及日本蛋,营养价值好高。蔬菜配上日式咖哩汁,放上转转形状嘅炒滑蛋,胃口大增。🌱焦糖炖蛋 $48呢款甜品,整得好好食,想叫多一个!炖蛋口感奶滑,充满蛋香,好似食雪糕咁。面层焦糖烧到糖色玻璃状,唔会过浓。轻轻敲碎面层焦糖,每一口炖蛋都带有焦糖味道,而家仲好回味。🌱陪蜜友 $58呢杯饮品造型模仿啤酒,放上一大粒圆波波嘅冰,味道系柚子蜂蜜味嘅焙茶,味道微甜,好好味。
素心事💚

店员友善待客,挂上笑脸,用心介绍每一道菜,非常有温度。
我好喜欢一个人留系到听住金曲,享受ME TIME。

🌱转转蛋日式咖哩杂菜饭 $88
蔬菜配上日式咖哩汁,放上转转形状嘅炒滑蛋,胃口大增。

🌱焦糖炖蛋 $48

🌱陪蜜友 $58