2020-06-24 1473 浏览
今晚突如其来好想食片皮鸭,即刻揾下近近地边度有得食,原来行过隔离个屋苑商场就有,天助我也呢间除左食京川菜,仲有粤菜,比食客多一份选择入座开茶后,送上前菜,内有辣椒嘅木耳,辣度令人几开胃,𩠌未上已经比我食晒见到餐牌上有一系列汤类,有D需要预订,幸好呢客青城山杏汁白肺汤 ($55/位)即叫即有奶白色汤底几甜,汤料有白菜,猪肉及猪肺,饮落有杏仁嘅清香味,超级够热,汤还是要趁热饮先好饮嘅!小食原本想叫椒盐九肚鱼,可惜无货,改叫呢客椒盐鲜鱿 ($68),份量果然系小食类,最岩叫番支啤酒一齐食炸浆略为厚身左少少,椒盐洒系"金黄色外衣"上,入口热辣辣,鲜鱿入口唔韧,再点少少喼汁食就仲好味D!小炒系腰果黑椒牛肉粒 ($158),牛肉粒份量与其余配料相同!  黑椒同牛肉从来都系"朋友",入口带有微微黑椒香味,肉质松软,同西芹粒一齐都好好送饭; 而腰果仍然保持香脆,增加菜式嘅唔同口感!近排爱上左食莴荀,无论清炒或系火锅,见到呢度有灵芝菇炒莴荀丝 ($78),又点可以错过呢?!莴荀丝炒得够爽甜,配埋略带口感嘅灵芝菇,夹一注放入口有两种口感压轴出场有呢客烤北京填鸭 ($188/半只),目测出场率甚高,配以馍馍

呢间除左食京川菜,仲有粤菜,比食客多一份选择

压轴出场有呢客烤北京填鸭 ($188/半只),目测出场率甚高,配以馍馍皮一笼,青瓜丝,京葱丝及甜酱酸梅酱

鸭皮颜色吸引,皮下无咩脂肪,多食几片都唔会太腻

趁馍馍皮仲热就快点起动放材料

包住再大啖咬,甜酱混入鸭肉上,再加上青瓜丝及京葱丝嘅爽脆,快快黎第二旧! 哈....哈................

一间有齐京川粤菜式,走街坊路线,住附近嘅又多一个开餐选择!