2024-06-07 1956 浏览
阿妈生日当然要庆祝下,虽然阿妈成日话出街食饭唔抵,不过上网一睇,原来大埔京都大酒楼做紧晚市优惠,于是就兴致勃勃带埋阿妈黎试下。海皇冬瓜盅 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)晚饭超值三选一,有「脆皮飞天鸡」、「京式片皮鸭」同冬瓜盅拣,我地食得清淡,于是就拣个汤。冬瓜盅超大个原个上,系3-5人份量,我地两个人每人饮3-4碗都得!汤水好清甜,好钟意冬瓜肉厚软熟,连皮食都得,汤料又多,有虾球、冬菇,仲有唔同嘅菜类,样样都好新鲜! 清蒸金花斑 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)好欣赏石斑大大条,好厚肉,非常新鲜,鱼皮光泽入口顺滑,肉质唔会老,仲好滑好有光泽带点油脂,尤其鱼肚部分,完全冇腥味,冇细骨,啱晒唔识识鱼骨嘅人! 金银蒸粉丝蒸元贝 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)4只元贝都非常新鲜,每一只都系连壳上,证明冇偷工减料,带子好厚肉,豉油能够带出海鲜嘅鲜甜味,上菜时热辣辣要即刻食!粉丝方面,份量非常大方,每一条都软熟吸满精华同豉油,配埋大量蒜蓉真系回味无穷! 砂锅云吞鸡 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)云吞鸡平时出街食都至少$150,依度竟然$100都唔洗,当然要试试佢。首先,汤水浓郁,真正鲜味鲜鸡煮成,鸡嘅份量足足有半只咁多,鸡皮唔厚可以连皮一齐食,鸡肉经汤水炖过后会

海皇冬瓜盅 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

海皇冬瓜盅

清蒸金花斑 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

清蒸金花斑

金银蒸粉丝蒸元贝 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

金银蒸粉丝蒸元贝

砂锅云吞鸡 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

云吞鸡平时出街食都至少$150,依度竟然$100都唔洗,当然要试试佢。首先,汤水浓郁,真正鲜味鲜鸡煮成,鸡嘅份量足足有半只咁多,鸡皮唔厚可以连皮一齐食,鸡肉经汤水炖过后会消减原有的鸡味,但配合云吞的咸香味又好夹,啱晒我地钟意食清一点嘅人。云吞大大颗,皮滑做到散尾嘅效果,面质爽弹无碱水味,馅料亦食到弹牙虾仁,真系非常出色!

~~~~~~~
京都大酒楼   大埔安慈路4号昌运中心1楼2-11及14-33号舖
推介菜式:海皇冬瓜盅、清蒸金花斑、金银蒸粉丝蒸元贝、砂锅云吞鸡
👍出色味道
👍真材实料