2022-10-20
身为一个拉面爱好者,自从日本封咗关都无食过拉面啦,最近拉面瘾已经去到临界点,等唔到去日本啦,所以去屋企附近嘅面道止止瘾,之前一直想试,可惜每次都太多人,今次终于有机会啦,入到舖内,好在日本面屋嘅格调,大大个面道木制招牌,开放式嘅厨房,可以睇到师傅嘅煮面过程,食面嘅bar台,台上面仲有冰水、七味粉,即刻令感受番系日本食拉面嘅气氛。特盛味玉伊势海老豚骨汤拉面 $103食拉面第一件事一定系试吓个汤底,海老豚骨汤底好浓郁,每啖都好似有好多海老冲击我嘅味蕾,而汤底有微微辣味,令汤底更有层次,豚肉叉烧脂肪比例好好,好腍,入口即溶,鲜虾云吞皮薄虾虾弹牙,配菜仲有葱花、木耳、紫菜。黑松露蚬贝酱油汤拉面 $95蚬贝同黑松露嘅味道,再来就有酱油甜香,汤底浓厚度属于中等,材料有豚肉同鸡肉叉烧、蚬肉及流心蛋,鸡肉叉烧外层炙烧得香脆,而鸡肉嫩滑,蚬肉同样新鲜,连埋蚬贝汤相辅相成。真系好好味,忍唔住连汤底都饮哂。满腹套餐 $25每碗拉面可以加$25加点1款小食同饮品,包括有唐扬炸鸡、天妇罗无骨鸡翼、翼根烧饺子及迷利黑咖喱饭。而饮品有可乐、绿菜、生啤等等。唐扬炸鸡(3只)炸鸡用特制酱汁腌制,炸得好香口,肉质嫩滑,配
特盛味玉伊势海老豚骨汤拉面 $103
黑松露蚬贝酱油汤拉面 $95
满腹套餐 $25
唐扬炸鸡(3只)
炸鸡用特制酱汁腌制,炸得好香口,肉质嫩滑,配上烧烤酱,即时炸起,入口热辣辣。
翼根烧𩠌子(3只)
饺子卖相非常吸引,同日本嘅饺子一样,一排排上枱,食落非常香脆,材料新鲜。