2017-08-13
有位中学时代所认识既老朋友系澳洲读完书回流返黎香港,而今晚终于夹到时间聚逗啦!佢系外国食左咁多西餐,今晚就一于同佢见面食中菜啦我地喺铜锣湾拣左间食京沪菜嘅楼上铺,店内环境清雅幽静,几啱两个人食下饭倾下计当中有一个系for二人嘅"佳肴宴"HKd$488,有齐炖汤、前菜、小菜同甜品, 见到入面嘅菜式都几啱食所以我哋就点呢一个套餐啦先黎叹啖茶,食下花生先今日既汤系“百合瘦肉炖汤”,一人一盅,清清地都几好饮而“京式两小碟”就拣左“酱牛筋”同“镇江肴肉”,两款都充满骨胶原,正呀套餐嘅小菜有“宫保虾球”,味道酸酸辣辣咁好啱夏天食“虫草花翡翠苗”就炒得清嫩爽口“瑶柱赛螃蟹”系朋友既至爱,呢度都整得唔错,蛋白都炒得几滑兼唔会太腻而“红烧狮子头”就浓而不腻,当中伴有唔少 花菇丝、笋丝同津白!-朋友唔钟意食水饺,所以店员好好咁帮佢转做白饭,呢个狮子头拎嚟送白饭真系一流呀“上汤水饺” 有两大粒,菜肉比例适中,味道都唔错㗎食到饱一饱之后仲有个甜品,今日嘅甜品系“杏仁豆腐”食完咁多比较浓味嘅京沪菜之后,食番个清清哋嘅杏仁豆腐就啱啱好啦
佢系外国食左咁多西餐,今晚就一于同佢见面食中菜啦
先黎叹啖茶,食下花生先
今日既汤系“百合瘦肉炖汤”,一人一盅,清清地都几好饮
套餐嘅小菜有“宫保虾球”,味道酸酸辣辣咁好啱夏天食
“虫草花翡翠苗”就炒得清嫩爽口
“上汤水饺” 有两大粒,菜肉比例适中,味道都唔错㗎
食到饱一饱之后仲有个甜品,今日嘅甜品系“杏仁豆腐”