因为朋友介绍,加上呢排工作压力大,千零蚊食个日式靓料理犒赏自己都唔过份。Ozakaya位于湾仔修顿球场后的当眼位置,装修似西式多过日式,感觉偏Chill。我哋𠮶晚食嘅系日式创作料理,唔单止卖相道道都靓到爆灯,而且每一味嘅味道明显都系经师傅专心调教过,绝对系味蕾盛宴之夜。1. 刺身鱼渍 Sorry,唔记得咗呢个系咩刺身,但老实个刺身质地我唔系咁Ok,但系个味道我十分欣赏,有啲油香之余,仲有种好清新怡人嘅酸甜味,茗荷嘅味道同个刺身好夹,成件事令人好开胃,系个好嘅开始。2. 日本蚝呢个日本蚝真系冇得顶,清新鲜甜到不得了,蚝味又浓;就算上面加咗三文鱼子,都一啲抢唔走𠮶阵浓郁嘅蚝味,而个青柚沙冰同紫苏油,更加令到成个清新嘅层次更上一层楼,颜色方面亦令人食指大动。3. 季节刺身四款刺身师傅虽然有介绍,但坦白讲有一件唔记得系咩,其余系Toro、深海池鱼同䲠鱼,四样刺身都唔使讲,上佳水准,其实䲠鱼系第一次食,味道好香口,尤其佢炙过块鱼皮,但油香味就更加出色,加上肉身劲厚,食完呢四款刺身已经好饱肚。 4. 北海道粟米油扬呢个选料绝对上乘,皆因𠮶个粟米系清甜到好似浸完糖水咁,但系个甜味系劲天然之余又劲清新

1. 刺身鱼渍

2. 日本蚝

3. 季节刺身

4. 北海道粟米油扬
呢个选料绝对上乘,皆因𠮶个粟米系清甜到好似浸完糖水咁,但系个甜味系劲天然之余又劲清新㖞。

5. 海胆多士+松露酱
首先佢个海胆好甜好新鲜,又Creamy,又浓郁啦;然后最估唔到嘅,系佢底下𠮶旧面包都好香,基本上佢具备咗面包能够释放出嚟香味嘅最高境界,食落口系满口牛油面包嘅香味,仲要一边好Cream、一边好香脆,真系劲夹嘅「矛盾」位。

6. 烟熏油渍萤乌贼
呢一味一定要赞,首先一上到枱打开盖,𠮶阵烟熏香味已经令小妹食欲大振,因为本人好Buy烟熏食物。然后原以为呢只萤乌贼系平时喺寿司郎食开嘅「咸香腥」味,但偏偏佢唔系㖞,反而只系好Subtle嘅鱿鱼味。咁呢味嘢到底食咩呢?系食佢嘅调味,佢个底原来系用Cream加豆浆煮出嚟,难怪食落口有一种唔知边度嚟嘅奶香甜味,我哋原本以为满口嘅山葵味道都系嚟自白色个汁,原来又错,系嚟自啲三文鱼子,佢哋每粒都浸过山葵水,个味道夹到不得了,总之食过唔少日式特色料理嘅我,都畀佢惊艳到。

7. 天妇罗  Standard

8. 甘鲷立鳞烧 甜椒味噌
呢个主菜我爱与痛的边缘咗好耐,就系到底和牛好定立鳞烧好,最终决定食鱼。而呢个鱼真系冇令我失望,佢个皮炸得相当相当香脆,每块鳞都好似新鲜打开嘅薯片咁脆,但系个鱼肉又超嫩滑架㖞,实在令人惊奇佢点做到。连向来甚少食鱼嘅我同我老公,都认为呢个鱼处理得相当值钱。
而我老公就叫咗和牛,哗!个和牛好食必然啦,但系亮点系佢个椰菜花汁,劲级好味,好味到直头可以话做咗主角咁滞,有机会一定要嚟试。

9. 季节寿司
四件分别系赤身酱油渍、金目鲷、鲭鱼、穴子,咁嘅,穴子不嬲个质地我都麻麻,所以Skip,鰿鱼向来都系我至爱,金目鲷又系人都知佢有几出色,所以都可以Skip,我想讲嘅系赤身渍,我不嬲唔OK赤身,因为觉得好劲血腥味,但呢只赤身酱油渍完完全全冇呢只味,而且渍咗之后佢大大提升咗赤身嘅香味同郁香味,好食到想Encore 。

10. 脆饼意式雪糕
呢个甜品真系好离谱,好食到离谱。佢个朱古力脆脆,唔单止好食,配埋用Lotus饼干做成嘅意式雪糕,无论系一脆一软嘅口感,抑或嚟自朱古力同焦糖嘅超夹甜品,都令人食到停唔到口。而个生姜沙冰除咗可以增加𠮶种爽口感,仲带出咗味道层次嘅最高境界,令人食完个甜品都仲想继续食落去。真系十分圆满嘅一餐。
刺身鱼渍
日本蚝
季节刺身
季节刺身(另一角度)
北海道粟米油扬
2023-03-13
刺身鱼渍
日本蚝
季节刺身
季节刺身(另一角度)
北海道粟米油扬
甘鲷立鳞烧
季节寿司
脆饼意式雪糕
海胆多士
  • 甘鲷立鳞烧,
  • 脆饼意式雪糕 ,
  • 赤身酱油渍寿司,
  • 烟熏油渍萤乌贼,
  • 海胆多士+松露酱,