2015-10-12
「山头🔥火北海道🗾拉面」环境清洁舒服,这是理所当然,因为日本拉麺店来到香港升左格,变左中档次料理,不再系日本国内的一般的普通家庭食店,拉近左和寿司料理距离。(题外话,在香港,带女生去吃拉面,大部分女生都喜欢,但!在日本就完全不同!除非日本妹同你讲想食,否则在第一次约会千万不要带佢去,否则之后好难再约出来。因为日本人觉得拉面不是什么特别食物,店内气氛又唔浪漫,佢会觉得你cheap。这是我在东京留学时一些小经验😂)我选左 焼き饺子定食、ライス付き(L size)拉麺选了塩味女友就辣味猪骨拉面+鱼子饭(L size)来たぞ、美味しそう! 先试饺子!饺子煎得唔喉!皮唔脆,有点湿添。size系小学生,似在超市买到哥D产品 !麺又点呢?粗麺,弹牙,份量多(L size关系)无特别。叉烧七成瘦三成肥,口感松化好食!汤底塩味、真心咸,未到反感位,但唔想饮汤!(咁⋯我个白饭点算)饭的粘感适中(留学期试过在银座区食过一碗白饭系要用力去夹!好似系地盘返工一样),但不够软。水份比例控制得唔好关系。但这白米原来用上北海道的「梦ぴりか」是特A级,是最高级米,ANA航空都系采用此白米!讲到尾,煮得唔好都系浪费。
「山头🔥火北海道🗾拉面」
我选左
焼き饺子定食、ライス付き(L size)
拉麺选了塩味
女友就
辣味猪骨拉面+鱼子饭(L size)
女友问:点解拉麺都仲要跟多碗白饭仔?
好问题!当然难唔到我啦!这文化当然由日本的社会出来,重点唔系唔够饱,系食客唔想浪费师傅用心去煮的汤,所以食完会叫个白米饭倒埋落汤到,全部清晒佢,亦是食客对师傅的一份尊重,师傅见到成碗清,佢会好开心,否则佢地会谂点解食客无响用晒,系唔系边到出问题。所以这一碗白饭系日本系无料。(但香港当然计埋钱啦)
最后,女友哥碗又点?佢只说唔够辣⋯其他无特别⋯
埋单二百几。
北海道的塩味拉麺点解在香港唔好食?!重点系天气与味觉问题!天气冷,人的味觉会弱化左⋯所以点解九州系猪骨汤,关东系醤油或清汤,北海道系塩味。
下次都系食番醤油拉麺....