2022-09-17 357 浏览
🐷 话带我去浪漫一下, 见到个门口我以为食韩国嘢, 打开门口之后转左有条楼梯上阁楼霓虹灯, 并不是餐厅的一部分,但正正入去后转左就能找到餐厅入门口转左行楼梯,望上嘅时候, 灯饰 劲靓, 虽然是简约的布置但带有心思👍🐷 带我食蚝🦪同据扒🥩再睇一睇价钱, 浪漫得来性价比极高👍而且食物种类繁多, 一个价钱已经包了:海鲜拼盘➕️ 热石牛扒➕️ 汤➕️ 小食➕️饮品喜欢餐厅可以追加自己喜欢的食物, 如价钱亦十分合理♥️☺️ 南瓜汤汤是十分之热的, 品尝的时候要小心烫口, 但我好喜欢热的汤, 南瓜味重也很甜, 而且感觉有厚厚的南瓜蓉, 汤身带点creamy☺️ 海鲜拼盘性价比超高, 差不多想吃的海鲜也有:蚝➕️带子➕️冻蚬➕️青口➕️熟虾➕️黄金螺 餐厅名叫平民扒房, 但睇得出海鲜拼盘十分高质,餐厅以大量碎冰舖在海鲜下, 一上菜口水已流下🤭 而且急不及待已经想试生蚝🦪🦪☺️生蚝肥美而且海鲜味浓, 蚝也厚身再加上有淡淡的海水在旁, 如果再配茄汁辣酱更加提升蚝嘅鲜味☺️带子应该系珍宝size: 食落口带子嘅鲜味涌出来☺️ 熟虾够鲜甜, 虾身爽口又弹牙☺️ 黄金螺够厚肉☺️ 青口,冻蚬: 大只又够胀卜卜左: 杂莓梳打: 钟意佢够酸酸甜甜

霓虹灯, 并不是餐厅的一部分,但正正入去后转左就能找到餐厅

🐷 带我食蚝🦪同据扒🥩
再睇一睇价钱, 浪漫得来性价比极高👍
而且食物种类繁多, 一个价钱已经包了:
海鲜拼盘➕️ 热石牛扒➕️ 汤➕️ 小食➕️饮品

喜欢餐厅可以追加自己喜欢的食物, 如价钱亦十分合理♥️

☺️ 南瓜汤

☺️ 海鲜拼盘
性价比超高, 差不多想吃的海鲜也有:
蚝➕️带子➕️冻蚬➕️青口➕️熟虾➕️黄金螺

☺️带子应该系珍宝size: 食落口带子嘅鲜味涌出来
☺️ 熟虾够鲜甜, 虾身爽口又弹牙
☺️ 黄金螺够厚肉
☺️ 青口,冻蚬: 大只又够胀卜卜

左: 杂莓梳打: 钟意佢够酸酸甜甜, 而且够解渴
右: 芒果梳打: 芒果味重感觉食紧啖啖芒果肉

☺️ 蟹肉忌廉薯饼
点配沙律酱令人食唔停口, 而且薯饼炸到金黄色, 入口又即溶👍

☺️ 脆脆焗薯蓉

喜欢薯蓉上面𠮶阵芝士, 食嘅时候做到拉丝嘅效果, 而且芝士在配薯蓉, 令人不知不觉间食咗好多😛

☺️ 热石牛板腱
上菜的时候店员好好,将牛肉放喺冻嘅热石上同,嚟到嘅时候才放返去热石上, 而且又好好教我哋点样令到牛板腱煮得好好👍 如果未食得切块牛板腱, 可以先放喺冻石上, 到吃嘅时候再放热石上煎一煎,就可以煎得好香🤩

牛板腱够淋, 而且够有咬口👍 喜欢食热石板系因为自己可以调较厚度,熟度👍 也喜欢牛板腱上嘅蒜蓉, 另煎嘅时候香气十足

☺️蒜蓉白汁意粉
蚬够大只,而且索白汁, 更加提升显蚬嘅鲜味, 啖啖意粉都有浓浓的白汁, 而且蒜香味很重, 意粉又唔会比白汁搞到一撮,成饼甘🤣

平民餐厅: 厨师用心制作, 令市民大饱口福♥️

食嘅时候都听到有食客系专程前往平民餐厅👍 区内人应该很喜欢到这间餐厅用膳👍 就算不是区内人,好似我咁样都会再嚟encore

• 芒果特饮
  • 杂莓乳酸特饮