2017-04-26
韩国菜喺香港愈开愈多 但好食兼正宗既韩国餐厅其实好难揾~ 听朋友讲长沙湾有一间唔错既韩国餐厅叫Sister Korea Cafe 见近排冇咁忙 就同朋友一齐去试下 睇下可唔可以为大家发掘值得一试既韩国菜~佢个名好特别 用Sister 唔知有冇咩特别含义 可能店主有个好特别既Sister 😂 Sister既韩文 叫法 可以系叫女朋友都得架 😜门口有两张餐牌 上面清楚介绍左各款韩式美食 真系好唔错 有埋图俾大家参考 同实物一模一样架 😍餐厅入面既墙壁色彩缤纷 充满地道既韩国风格 韩国既餐厅都好中意用呢类壁画做背景 佢地认为咁样好有自己既个人色彩~ 另外餐厅占地都几大 可以坐好多人我地一坐低 店员已经预备左几道韩式小菜 韩国餐厅必备既前菜 当然唔少得传统既泡菜 家家户户做出黎既泡菜都唔一样 所以去唔同餐厅 多数都会食到好多唔同味道既泡菜 各有特色🌶🤤菠萝沙冰 🍍餐厅好有创意 用左原个菠萝黎做饮品既容器 仲配上新鲜菠萝做菠萝沙冰~菠萝味道十分鲜甜 饮落好清新 令人精神一振 绝对系解渴消暑既最住选择 🍸酱油蟹好耐冇食过酱油蟹 对上一次食 已经系差唔多一年前~ 我朋友虽然系韩国人 但佢唔返韩国都好
好耐冇食过酱油蟹 对上一次食 已经系差唔多一年前~ 我朋友虽然系韩国人 但佢唔返韩国都好少有机会食到新鲜好味既酱油蟹 🦀
后来又上左一杯超可爱超有特式既饮品 佢既下面系用酒杯装既橙汁汽水 上面插住一枝樽装橙汁🍊一路饮 上面既橙汁就一路涌出黎 咁就唔怕橙汁被冰搆淡啦😛
平时啲炸鸡一份真系好多 要两、三个人先食得晒~但呢间餐厅好亲民 啲炸鸡份量岩晒两个人 每人食少少😋 佢出面既脆皮好薄 又甜甜地 冇咁热气~入面既鸡肉鲜嫩多汁 啲洋葱令到啲炸鸡好香好惹味 🍗😋
地道风味浓厚 韩国人好中意一班人一齐食锅物 好似部队锅咁 有一堆泡菜、南瓜、虾、蚬、鲍鱼、青口等等 食落都几辣 但愈辣愈想食多啲 海鲜系我既至爱 真系鲜味十足 鲍鱼尤其弹牙 😍
我地都好满意呢间韩国餐厅 因为系由韩国人打理既 佢地服务态度好好 而且睇得出好有做好韩式料理既热诚~由店内既设计到食物饮品 一啲都唔马虎 每一样野都做得好仔细~ 再加上朋友系韩国人 同店员沟通得好愉快 朋友话下次要带屋企人黎试下 😋