2012-09-19 14 浏览
实在有太多太多媒介洗脑式咁话我知,一风堂喺香港拉面潮中系数一数二嘅代表,故令人充满好大嘅期盼,一直好想试,但一直未抽到时间,或者系有时间出街食又忘记了要食一风堂。呢日系叮当100最后一日,我地一早约好今日本行程系早啲起身出黎尖沙咀食少少野之后杀过海港城,谁不知话早话早,都搅到成点钟先出到黎,巴士上用openrice app 揾食,无意中见到有位心水食家最近就系出左一风堂嘅食评,提醒左我!新港未有间一风堂啰!时间人物地点夹晒!黎到见到有部禁飞仔嘅机,我呢啲孤陋寡民紧系要试玩一下啦有得留埋电话嫁㖞,劲先进!我禁完飞仔跟手电话就响喇xd一风堂提醒我大约十分钟内就会有位喇,叫我可以返去等一阵,跟本无行开过嘅我就系咁,亲身证明左呢部机嘅function系靠得住嘅,因为收左线五分钟左右,已有店员带令入座喇。入到去坐左喺长枱嘅位置,环境阴暗但每枱配以射灯,眼见有一幅画有日本漫画嘅墙,一个放满拉面碗嘅饰柜,加上店员𣎴时整齐地以日文叫道,颇具日本气氛。翻开menu,一如朋友/食家们所说,选择不多,文字富有中英日,无太用心研究,就随心㨂左个辣味嘅拉面同一客人气小食。1.一风堂辣肉味噌拉面~拉面好幼身,软硬
故令人充满好大嘅期盼,一直好想试,但一直未抽到时间,
或者系有时间出街食又忘记了要食一风堂。

提醒左我!新港未有间一风堂啰!时间人物地点夹晒!
黎到见到有部禁飞仔嘅机,我呢啲孤陋寡民紧系要试玩一下啦
有得留埋电话嫁㖞,劲先进!我禁完飞仔跟手电话就响喇xd
一风堂提醒我大约十分钟内就会有位喇,叫我可以返去等一阵,
因为收左线五分钟左右,已有店员带令入座喇。

入到去坐左喺长枱嘅位置,环境阴暗但每枱配以射灯,
眼见有一幅画有日本漫画嘅墙,一个放满拉面碗嘅饰柜,
加上店员𣎴时整齐地以日文叫道,颇具日本气氛。
翻开menu,一如朋友/食家们所说,选择不多,
1.一风堂辣肉味噌拉面
~拉面好幼身,软硬度适中,但份量好少,而且成碗面配料欠奉
只有两片够软滑够入味但好薄好细片嘅义烧,少许葱花,几条芽菜
半熟蛋系另外加嘅,$10有全只,都几好味,流心程度佳,蛋味浓厚
但个肉酱就好普通,辣味系有但比较油,辣得黎唔香,味噌亦毫不突出,
总之就系食唔出一风堂大受欢迎嘅理由啦。
我由坐低食至到埋单大约一个钟左右,附近已有三位男仕要加面,
卖 $ 78 一碗 , 但连我呢个大食少少o既女仔都食唔饱,有点讲不过去。

2.角子义烧包
~用两片日式义烧做肉馅,配上西生菜,加入特制酱汁
包不论卖相口感及味道都同馒头没两样,都可以话系几有趣嘅,
日式义烧肥瘦均匀且腍身,整件包点一咬即开
不过两啖就食完半件,$28 一件义烧包开二咁上碟,唔抵试!

## 海港城o个 100只叮当,告诉我们人人期望可达到,
但喺一风堂,我得到嘅系,期望大....失望可能同样大。
2012-09-16