2019-11-10 6570 浏览
这天光顾的时候。我们只有两个人。其实上星期已经想试,但Full booking.所以廷至今天才试食。这里其实应该都开左一年多,都唔算系新店。可能观塘欠特色店。这间食店面积都算大。坐位多数做卡位,私隐度高。空间感大啲。这间食店门口已经很有中国风。虽然现在国内有很多食店都比佢更浮夸。但香港寸金尺土。只有楼上铺才做到了。何况近睇都做得好精细。值得一赞。我哋一开始就话订咗位。但职员好似揾极揾唔到。不过佢哋都比左位我和朋友。但我想讲我坐落一断时间后就收到佢哋嘅信息,同我讲订咗位,请准时出席⋯⋯我哋坐落之后,职员就问我哋是否第一次来食嘢。我哋答系呀。佢就慢慢和我解释这里的流程和可以点选的东西。其实流程和食的东西,类似之前食过的伦哥私房菜,当然排场就比佢哋更浮夸啦。佢哋有好多自家制的饮料。伦哥就只有一样。还很快就已经无晒。不过其实我地走时,这些自家制嘅饮品都接近无晒㗎啦。这个唔难理解,因为我当日试饮后,都觉得非常好饮。不过有些地方做得唔够好,就是模上手很「黐立立」要用纸巾抹才可以饮用。首先佢哋安排左那些小食比我地试吓。唔够食应该可以添加,但其实我哋都够食了。但我睇返宣传,好似小食有个唔知咩八小碟,佢
这天光顾的时候。我们只有两个人。
很有中国风。

饮品

前菜

首先佢哋安排左那些小食比我地试吓。唔够食应该可以添加,但其实我哋都够食了。但我睇返宣传,好似小食有个唔知咩八小碟,佢哋就从来都无提过⋯

小食质素还可以,好似返咗国内食嘢一样。
刺身

之后上咗呢个刺身。二人份量,无咩特别,卖相又唔算特别靓。
鸡煲

之后就有鸡煲提供。鸡煲的鸡其实都好生。我地煲到「痴底」都未熟,要叫职员加水,才解决到问题。鸡煲可无限添加。但如果决定打边炉后就唔可以再食。我地当日添加左一次。其实都唔算太入味⋯

终于上火锅。有几个汤底选择。最抵就选花胶汤。其他特色汤底要够人数才可以点选。
这里的火锅配料无咩特别。但个锅就有个龙头。都几有型格。
总结:食物方面唔觉得有咩特别值得赞。其实应该算差。款式太普通,无论小食、鸡煲火锅都好普通。这些顶目,香港一早已经有。唯一值得赞的只有饮品。还有无限时,但这个价钱,又唔系任食,都好难限人时嘅。老实讲。我应该唔会再去。因为这里只系为打咭。已经影咗相就唔值得再试。
2019-10-19
庆祝纪念