2019-03-04
观塘收工之后,借一大班朋友聚会机会,被我搜攞到一间好正既餐厅~强推!又平又好味睇中佢又有海鲜🦞🦐🦑🐙又有🐂🐥🐷尼间餐厅环境舒适优雅,风格都偏古典英伦街风,中间仲有一部超大projector播住Chaplin既幽默喜剧,令个餐厅更加充满情调与英伦风既结合,俾人感觉系特别同埋感觉轻松愉快~人多就系可以叫多d唔同嘢食,最好系试晒成个餐厅d食物头盘🌟凯撒沙律🥗$78三文鱼🍣又厚又新鲜。来餐厅点会少得过叫一个party蚝餐$198,(🌟🇫🇷法国纷迪加蚝and🌟🇺🇸太平洋石蚝)🇫🇷法国蚝虽然大只,但个肥度适中,食落去唔会觉得肥腻,仲有阵香味同甜味。而🇺🇸美国蚝虽然比较小巧,但佢海水味淡,肉质creamy~食落去清新可口。有蚝肯定唔少得来一个🌟海鲜拼盘🦞$198,每一款都肉质鲜美,比较钟意食佢既青口同螺肉等紧主菜既过程中,我地都叫左小食❣️🌟炸紫薯波🍠$48(浓郁紫薯,皮脆多陷)🌟芝士火腿拼盘(配上honey心都融埋~)🌟枝豆$38(由于自己特别钟意食,惊喜发现系热食~加分加分)🌟炸鸡中翼$58(特别在于佢配左餐厅自家制西班牙🇪🇸香草酱汁,沾酱食特别fresh)🌟老虎虾🍤配蒜蓉牛油$208(焗烤适宜,
等紧主菜既过程中,我地都叫左小食❣️
🌟炸紫薯波🍠$48(浓郁紫薯,皮脆多陷)
🌟芝士火腿拼盘(配上honey心都融埋~)
🌟老虎虾🍤配蒜蓉牛油$208(焗烤适宜,肉质鲜嫩滋味,本来以为会难剥,点知一下就整只虾肉分离,一口掌握,真系满足~我真系小机灵鬼)
来到依度,暂时系3分饱啦~等紧重头戏💓
🌟海鲜包🥯&香茅龙虾🦞汤$268(第一次见用包扎煮法去烹饪海鲜包,加上系用自家制蕃茄汤包裹海鲜🦞与蔬菜🥬,食完再品个浓郁既龙虾汤,好正~)
🌟魔鬼扒春鸡$288(个鸡虽然细只,但d肉系香滑嫩口,系魔鬼中既天使👼)
🌟德国猪手🍖$238(份量十足且价平~隔远都闻到飘散肉既香味食落去皮脆肉嫩,佢就连有d肥肉边,食落去都系觉得肥而不腻,搭配既🍟都好好味~
强推❣️🌟斧头扒🤩$888(我最想食既就系佢啦~真系劲有份量,个扒约3-5成熟,而有骨既扒好处系令到d肉唔容易老而且吸晒d骨髓同脂肪加强左牛肉味道,令到d肉嫩又肉汁丰富,食落去肉质松软、肉味浓郁,好有幸福感真系好享受😌)
食完主食,梗系来到甜点时间🕘啦
强推❣️🌟水果酒Sangria(第一次尝试饮加热既红酒🍷,系煲既过程中飘散出水果同调味材料既味道,原来系加左❣️肉桂,丁香,一粒八角,橙,桃,苹果❣️饮落去酸酸甜甜仲有浓郁既红酒味~听讲冬天饮系最滋补养生🥰~即刻饮左好多杯再配买佢甜点:🌟焦糖菠萝🍍(一个特别既配搭又有惊喜)
总既来讲,价钱平又足量好味~集海鲜与肉类,真系冇来错尼间餐厅~得闲会再来食