2019-02-21
朋友今晚带我黎炮台山食中菜。呢个地方我成日都路过,但原来商场入面系有中菜食,一路都冇为意㖞。好,一于睇下有咩好嘢食先。中菜厅梗系有海鲜,小菜,炒粉面食㗎啦。 今晚唔算太饿,只系想揾𠮶地方聚下,所以我地叫咗几个小菜同海鲜食。叫左青瓜拼海蜇,蒜蓉蒸蛏子,烧汁松子绣球珍菌炒花姿柳,金汤淮山茄粒泡时蔬。计埋茶钱,加一,埋埋好$400, 真系夹都无咁桥。青瓜海蜇好爽,麻辣同甜度啱啱好。先甜后麻。唔错唔错。呢个系圣子王嚟㗎,好大只呀。 两只夹埋都系一百蚊咋,好抵食。好甜美。 蒜蓉蒸系最正嘅。原来绣球珍菌系咁嘅样,都系第一次食咋。望落去我以为系雪耳。食落去几爽。系几得意。哩碟炒得几好食。唔错。原来金汤即系南瓜汤, 时令蔬菜加蕃茄,再浸喺南瓜上汤入面。都系第一次食,几特别,够健康! 唔洗次次净系得上汤咁闷。今晚黎食饭,全场爆满,可想而知几受欢迎 。见隔离枱多人𠮶d,都叫蒸龙趸,龙虾伊面黎食,好似都几好食。下次如果人多啲都可以叫条鱼嚟试下。
青瓜海蜇好爽,麻辣同甜度啱啱好。先甜后麻。唔错唔错。
下次如果人多啲都可以叫条鱼嚟试下。