2016-08-08 929 浏览
小妮子身为九龙人,难得入到黎屯门揾朋友,点知朋友有野做要晏D先得闲,咁就揾个地方食个tea hea住等啦行经呢间豆浆大王,见到有几个人大热天时系条街到等位,又热又系马路隔离咁多废气,心谂系咪真系咁好食呢,因为佢门面其实真系唔起眼,甚至有点儿up dup,睇下佢个餐牌,价钱非常亲民,真系依家少之又少既小店于是我都等埋一份,由于我得一个所以好快就等到,坐左系门口附近,其实唔系几够冷气,而且D位都几迫,不过坐落都可以既叫左个咸豆浆、粢饭,咸豆浆唔系周围都有,但呢到既咸豆浆系非试不可,非常足料,而且系好好味,一种好传统既味道,D咸虾仔加上油炸鬼配埋浓浓既豆浆,真系好正!!而粢饭亦都系好足料,唔会好硬而且系真系热既,原来系即叫即整,真心好难得应该系小店既关系,多数都系街坊熟客,舖头既姐姐都会同客人讲笑,而又因为舖头其实好细,姐姐又大声,所以大家都会听到佢讲笑,令到成间餐厅既人都一齐开怀大笑,好似一个大家庭一样呢到虽然店里店外都比较残旧,坐位好迫好窄,但系价钱亲民,食物水准高而且有一份非常浓厚既人情味,令我觉得好感动,值得再三回味,如果我之后黎屯门一家会再黎呢间小店,希望到时唔会已经变左连锁店!

咸豆浆、粢饭
2016-08-06