2019-09-24
今日系第二、三次去渔乐食野,因为太滋味所以即日encore。1点路过老板仲开紧铺,所以行多一阵先返转头食。第一餐叫左墨鱼,鲚鱼,赤米虾,蚝,鱼汤,仲有个冬瓜麦茶,由于挂住食,所以唔记得影相。全部炸物都唔厚粉,而且唔油腻,老板手势好好。墨鱼鲜嫰多汁,又带d咬口(但第一次食较厚身,可能部位不同);鲚鱼炸得通透可以连骨食,又唔腥,我本身唔钟意食鱼都食左唔少(上次系池鱼);赤米虾可以连壳食,虾味浓,但系时令只有几个礼拜有得食(上次黎都无得食);炸蚝软熟,出面食既蚝较实的的(但上次食会有爆浆既口感,可能今次人太多老左少少,但依然好味过其他地方);鱼汤香浓唔腥,有紫菜提鲜,可能因为每次只煮少量既鱼汤,避免放太耐而有腥味;冬瓜麦茶能兼顾冬瓜茶的甜味及麦茶既浓郁,但妈妈觉得稍甜,我觉得有7分甜。除左主角炸物,配菜既酸瓜同提子都好清爽,而且垫底椰菜丝可以捞埋沙律酱食,可以带走炸物既热气感。可以没有客人点餐时,老板会出黎同客人倾计,老板好健谈,仲请我饮多两杯冰茶,唔驶食其他野都饱晒。食完第一餐之后,老婆话唔够喉,我就话不如行完街再返去食多次。一入到去老板已经认得我朝早黎过,即刻倒左杯啤酒俾我,虽然我唔多饮
食完第一餐之后,老婆话唔够喉,我就话不如行完街再返去食多次。一入到去老板已经认得我朝早黎过,即刻倒左杯啤酒俾我,虽然我唔多饮酒,但老板盛情难却。 今次叫左墨鱼,鲚鱼,赤米虾同鱼汤。今次有墨鱼头,而且与第一次食时一样厚身,相当有咬口,真系食过返寻味;
鲚鱼不及中午食鲜味 ,但依然没有腥味,我都再食左几条(始终中午货到刚处理好,一定最好食);
赤米虾中午食较鲜,黄昏时虾味反而较浓;鱼汤则保持水准。
期间老板再次帮我把啤酒倒满,但一口啤酒一口海鲜,会令人想继续食落去,临走前老板再倒了一杯麦茶,老板真的太热情。
如果你系追求食物质素,呢度绝对符合要求,性价比超班,虽然依家变左立食,但系依然无阻一众识食之人。
最后老板提示,赤米虾只有约莫一个礼拜可以食到,想食就要把握机会。