2019-02-24 402 浏览
湾仔的快乐茶餐厅, 系不少人记忆中出现. 系一间平凡又踏实嘅餐厅!老板喺度开业至少20年.日日风雨不改.又早上7 8时便开始营业.星期日不开业. 但系时代巨轮一直向前滚,呢间老餐厅亦迎来结业嘅一日. 其实呢间餐厅喺中午饭嘅时段一向都多人排队. 但佢到结业前一个月内排队嘅人数尤其地多. 呢间茶餐厅嘅名物就系咖喱炸鸡髀饭,往往一早就沽清. 呢间餐厅嘅例汤罗宋汤亦系一绝! 例汤足料, 咖哩炸鸡髀饭咖哩味浓, 脆皮鸡髀为之绝! 老板话曾经有 由工作结婚有小孩嘅老顾客专登返嚟 同一家人食饭, 我谂呢啲有人情味嘅老餐厅 亦会一一比一啲连锁餐厅所取替! 呢个系香港人嘅悲哀乃系时代嘅选择
炸鸡髀饭
例汤