2007-09-02
上左黎Openrice差唔多三个月,但冇一间餐厅值得我去写一个食评,所以一直都系做ROM。见到网友讲呢间野抵夹好食,今日又咁岩出开观塘买野,就顺便同朋友去试下。上到去街市四楼,非常冷清,唔少铺都冇开或者执左笠。一行到埋去,老板娘就笑笑口咁问我地几多个人,之后仲主动帮我地倒水。果度环境认真唔系几好,D凳系酒楼果种,但黑哂,有洁癖既我望落唔多舒服,如果唔系有人话好食,我真系费事黎。我地大约16:00先到,唔想食太饱,我净系要左个冬荫公汤少辣,朋友要左个湿炒鸡河。过左一阵,我个汤就送上黎,$35都几大锅,用煲仔饭果D锅装住,望落材料十足,感觉良好。饮落第一啖,哗!乜咁辣既!但再饮多啖,先发现D汤唔系咁辣,只系热。第一次见冬荫功汤有咁多只虾,D虾好爽口,好惊喜菇唔系草菇,怪左少少仲有好多番茄,要搞掂成镬汤都用左半个钟到。朋友个河粉上面有D胡椒粉,怪怪地朋友话个粉味道OK咋㖞。好味同抵食都系其次,最抵赞系呢间野既人情味老板娘会主动同我地倾计,佢好健谈,同佢倾计好舒服同埋真系睇得出佢系好用心去经营间餐厅,好多野都系自己亲手做,唔系净识坐系度收钱果D。咁好食,咁抵食,咁有人情味既一餐泰国菜,成为左我
上到去街市四楼,非常冷清,唔少铺都冇开或者执左笠。
第一次见冬荫功汤有咁多只虾,D虾好爽口,好惊喜
菇唔系草菇,怪左少少
仲有好多番茄,要搞掂成镬汤都用左半个钟到。
朋友个河粉上面有D胡椒粉,怪怪地
朋友话个粉味道OK咋㖞。
好味同抵食都系其次,最抵赞系呢间野既人情味
老板娘会主动同我地倾计,佢好健谈,同佢倾计好舒服
咁好食,咁抵食,咁有人情味既一餐泰国菜,成为左我第一个食评。